DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Eldeki Kuş Buradaysa, Daldaki Kuş Nerede?

Sesli Dinle

Sosyal güvenlik gelirlerinin, giderleri karşılaması imkânsız hale geliyor olsa ki, aylık bağlama oranları düşüyor, daldaki kuş ise kanatlandı uçuyor…

09.02.2022
5.420
A+
A-

Ülkemizde uygulanan Sosyal Güvenlik Sistemi çok ilginç, herkesten fazla prim ödeyip ama herkesten az emekli maaşı alabilirsiniz.

Bugün bir arkadaşımı ziyaretimde bana BAĞ-KUR Primlerini ödemediğini ve ödemeyi de düşünmediğini, özelde muayene olduğunu ve artan sağlık giderlerini sağlık sigortası yaptırarak çözeceğini söyledi.

Sağlık sigortası yapan sigortacı arkadaşımı aradım, yaş ve sağlık durumuna göre Yıllık 5 000 TL den aşağı Özel Sağlık Sigortası yaptırılamayacağını anlattı.

BAĞ-KUR’unu yatırmayan Arkadaşım ise 35 Yaşında olduğunu bu sistemde 9 000 gün prim ile 60 yaşında emekli olabileceğini bu yaşı görebileceğini ummadığını bahsedilen Özel sağlık sigortası tutarlarının daha cazip olduğunu söyledi.

Sigortacı arkadaşım Sağlık sigortalarında müthiş bir rekabetin olduğunu söyleyerek, yıllık 20 milyarlık bir pastadan bahsetti.

Konuşmaya şahit olan Yasin Bey 2022 yılında en düşük emekli aylığının 2500TL ye yükseltildiğini fısıldadı.

Bağ kur yatırmayan arkadaşımız ise bugün yatırılmayan aylık 1600TL primin 25 yıl *12 ay hesabıyla 300 Ay’da 480 000TL Edeceğini bunun eldeki kuş olduğunu, daldaki kuşun ise 25 yıl sonra bugünkü parayla 2500TL bile olmayacağını ifade etti.

Yazımızın başına dönersek herkesten fazla prim ödeyip, çok az bir emekli maaşı alma durumu aylık bağlama oranlarının azaltılmasıyla gerçekleşti, 9000 gün prim yatıranın 5000 gün prim yatırandan daha az maaş alacağı konusu bir efsane olmaktan çıkıp gerçeğe dönüştü.

1999 Öncesi SSK da %60 olan aylık bağlama oranı 2008 Sonrası %40 a düşürüldü. Bahsedilen iki tarih arası sürede yatırılan primler farklı hesaplanırken, Kurumlara göre yatırılan süreler dahilinde farklılaşan hesaplama türlerinin maaşa katkısının, oranlardaki düşüşün maaştaki düşüşe etkisinden daha az olacağı bir realiteye dönüştü.

BAĞ-KUR yatırmayan arkadaşın Daldaki kuşun ileride bugünkü 2500TL den az olacağı kurgusunun gerçeğe dönüşme olasılığı ise maalesef çok yüksek.

1881 Almanya’sında Bismarck tarafından kurulan bu sistem, iyi oran ve prim tutarları ile emekli olanlar için altın tepsideki bir ziyafet oldu, uzayan ömür ile devletlerin sırtında ise bir kambur…

38 yaşında emekli olup 98 yaşında hakka kavuşacak biri devletten 60 yıl maaş alacak örneğin sistem ne yapsın? Sosyal güvenlik gelirlerinin, giderleri karşılaması imkânsız hale geliyor olsa ki, aylık bağlama oranları düşüyor, daldaki kuş ise kanatlandı uçuyor…

Burası Türkiye! Güzel ülkemden herkese selam ederim.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.