DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Ekonomik Ve Siyasi Açıdan Savaşın Olası Etkileri

Sesli Dinle

Ortadoğu da sağlanacak barış, bölge halkları arasında istikrar ve güveni artırırken yine bölge ekonomileri ve dünya ekonomisi için önemli etkilere sahip olacaktır.

Ekonomik Ve Siyasi Açıdan Savaşın Olası Etkileri
25.10.2023
2.644
A+
A-

İsrail ve Filistin Savaşına Siyasi ve ekonomik bir bakış.

İsrail ve Filistin’in kavgası… Saldırılar, nefret, acımasızca bombardıman… Olayın diğer tarafları Batı medeniyeti ile Doğu medeniyeti ve iki tarafın açık ve gizli destekçileri… Türkiye eleştirel… İnsan hakları, soykırım gündemde… Barış umudu için bile daha çok çaba gerekiyor.

Türkiye’nin, Filistin halkının ulusal haklarına ve kendi devletine sahip olma hedefine destek vermesinin sebepleri şöyle sıralanabilir:

  1. İnsanlık ve ahlaki sorumluluk: Mazlum bir halka yardım etmek insanlık için bir sorumluluktur. Bir ülkenin bu sorumluluğu yerine getirmesi, o ülkeye ve karar verici liderlerine ahlaki tatmin ve gurur sağlar.
  2. İnsan hakları ve demokrasi savunusu: Mazlum bir halka destek vermek, insan hakları ve demokrasi savunusu açısından savunan ülkenin, bu konuda daha etkili ve güvenilir bir şekilde tanınmasını sağlar.
  3. Türkiye’de bölgesel etkisini artırmak ve Orta Doğu’da liderlik rolü üstlenmek istemektedir. Türkiye, Ortadoğu’da aktif bir politika izleyerek bölgedeki diğer ülkeler arasında etkisini artırmak istemektedir. Filistin meselesi, Türkiye’nin halklar arasında adalet ve eşitlik mesajını iletebileceği bir platform sunmaktadır.
  4. Öte yandan nedenler arasında, iç siyaset, kamuoyu ve bölgesel etkiler yer alabilir. Türkiye’de Filistin’e duyulan halk desteği önemlidir ve hükümet, bu desteği göz önünde bulundurarak politika belirlemektedir.

Peki, Türkiye’nin, Filistin yanında İsrail’in karşısında yer almasının ne gibi sonuçları olabilir?

  1. Diplomatik İzolasyon: İsrail, Türkiye’nin stratejik ortağı olan birçok Batılı ülkenin de dahil olduğu birçok ülke tarafından tanınmaktadır. Filistin yanında tavır almak, İsrail ile olan ilişkileri olumsuz yönde etkileyebilir ve Türkiye’yi diplomatik engeller içine sokabilir.
  2. Ticaret Engelleri: İsrail ve Müttefikleri, Avrupa, Amerika, Japonya, Kore teknoloji devi ülkelerdir ve bu ülkeler Türkiye için önemli bir ticaret partneridir. Bu ülkeler ile arasında birçok sektörde yoğun ticari ilişkiler ve yatırımlar bulunmaktadır. İsrail’i karşıya almak, ticaret engellerine ve kısıtlamalara yol açabilir, Türkiye’nin ekonomik çıkarlarını etkileyebilir.
  3. Turizm ve Yatırım Kayıpları: İsrail ve yanında olan ülkeler, Türkiye için turizm ve yatırım açısından önemli bir kaynak durumundalar. İsrail ile gerilim, turistlerin Türkiye’ye gelme isteklerini azaltabilir ve batı yatırımlarının başka ülkelere kaymasına neden olabilir.
  4. Güvenlik Tehditleri: İsrail, bölgedeki güvenlik durumunu etkileyen bir aktördür. İsrail ile olan olası gerilimler, Türkiye’nin güvenliğini tehdit edebilir ve bir eksen kaymasına neden olabilir. Batı medeniyetinden koparılma ve neticesinde Rusya, Çin, İran ve Suriye ile yakınlaşma olabilir.

Ortadoğu da sağlanacak barış, bölge halkları arasında istikrar ve güveni artırırken yine bölge ekonomileri ve dünya ekonomisi için önemli etkilere sahip olacaktır.

Ancak ülkelerin farkındalığı barış istiyorsan savaşa hazır olmalısın mantığından öteye geçememektedir.

Benim farkındalığım ise bireysel ruhsal bütünlük, dünya bütünlüğü sizce de ancak bireysel bütünlükten geçmez mi?  Kalın sağlıcakla…

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.