DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Eğitim Ve Öğretim İşletmelerinde Kazanç İstisnası

Sesli Dinle

İlgi bilgiyi getiriyor, bilgi ise kazancı, bilgiyi paylaştıkça bilgi değer kazanıyor, çocuklarımız ise yarınlarımızı oluşturuyor, sevgiyle ve değerlerle kalın, hoşça kalın.

27.07.2022
3.362
A+
A-

Yarın bambaşka bir insan olacağım diyorsak neden bugünden başlamıyoruz hem eğitime yatırım yapsak hem de devlet bizi desteklese bu nasıl bir duygu olurdu?

Eğitime verilen destek deyince;  yalnızca başarılı öğrencilere verilen burs ve krediler akla gelebilir, bir de işverenlere verilen destekler var.

Devlet bekasının omurgası olan eğitim kolunda faaliyet gösteren şirketlere destek verilmesi, onların sermaye ve karlılık yapılarını güçlendirilmesi devletin başlıca misyonudur ya da böyle olmalıdır. Bu destekler Gelir ve Kurumlar Vergisi kanununda düzenleniyor.

Uygulaması ise bu yatırımı yapan şirketlerden 5 yıl boyunca Gelir ve Kurumlar vergisi almamak şeklinde gerçekleşiyor (GVK20, KVK 5/1-I)

625 Sayılı kanun kapsamındaki Kreş ve Gündüz bakım evleri ile Okul öncesi eğitim, ilköğretim, özel eğitim ve orta öğretim özel okullarından elde edilen kazançlar istisna kapsamında olup beş yıl muafiyetten yararlanıyor.

Yalnızca eğitimli insanlar özgür ise bir o kadar da tereddütsüz, cesaretli ve kararlı insanlar bu eğitimleri alıp, teşebbüs açarak eğitimler veriyor, devlette onları eğitime başladıkları yıl istisnadan yararlandırtmaya başlıyor, işletmeyi ya da ruhsatı aldıkların yıldan değil.

Vergiden istisna olmak için müracaat yeri maliye bakanlığı oluyor, başvuru uygun görülürse vergi dairesi istisnayı uyguluyor, eğitim konusu dışındaki şirket faaliyetlerine istisna yok bu anlamda ayrı ve detaylı bir muhasebe tutmak şart, eğitim dışı gelirlere kantin ve kira gelirlerini, kitap satış kazançlarını örnek verebiliriz.

Yabancı dil, Bilgisayar, Bale ve Spor kursları, dershaneler, müzik ve dans eğitimi veren yerler bu kapsamda sayılmadığından istisnadan yararlanmıyor.

Birden fazla okulu olan şirket ve işletmelerinin istisnası okul bazında faaliyete geçiş tarihi itibariyle takip ediliyor, Bir devir söz konusu olursa devralan kurum kalan istisna süresi kadar bu istisnadan yararlanıyor.

İlgi bilgiyi getiriyor, bilgi ise kazancı, bilgiyi paylaştıkça bilgi değer kazanıyor, çocuklarımız ise yarınlarımızı oluşturuyor, sevgiyle ve değerlerle kalın, hoşça kalın.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.