DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Eğitim nerede başlar

Eğitim nerede başlar
06.09.2019
10.498
A+
A-

Hani “eğitim ailede başlar” diyerek her zaman kullandığımız bir cümle vardır ya. Dilimize pelesenk olmuş bu cümleyi kurmak her ne kadar çok kolay olsa da, idrak edilmesi ve hayata geçirilmesi o kadar zordur aslında.

Peki, aileler eğitim sürecinin ne kadar içinde? Ne kadar içinde olmalıdır? “Her aile mükemmeldir. “Hepsi de mükemmel öğrenciler yetiştirme hırsına sahiptir” diyebilir miyiz? Bunu bir düşünmek lazım.

Aileler haliyle çocuklarının en iyi okullarda okumasını ister. Tüm özverileriyle çocuklarına olanak yaratırlar. İşte ipler de tam olarak burada kopuyor. Şöyle ki; aile çocuğu ile kendini birbirinden ayırt etmeyi ve kendini çocuğundan kopartıp onun bir birey olduğunu fark etmeyi unutuyor. Çocuğun okuduğu okul, girdiği sınav hep kendisininmiş gibi hareket etmeye başlıyor. Bu konuda ki yol haritası için rota her zaman çocukların notları olmamalıdır. Bunun ötesine geçerek çocuklarımıza sosyallik, affedicilik, pozitif duygular, dostluk, samimiyet, fedakârlık gibi kavramları örtülü olarak vermek gerekir. Burada da devreye okulun öğretmeni ya da idarecisi değil, kendi yolunun yolcusu olan rehber öğretmenler girmelidir.

Rehber öğretmen otorite değil kucaklayıcıdır ki hayatta her şey de akademik başarı değildir. Önemli olan çocuğun kendi ruhunu tanıyıp ona uygun hizmet etmesidir. Hem kendini, hem de insanları sevip kabul etmelidir.

Kendini fark eden bir birey için hayat adeta bir lunaparktır. Ben bu lunaparkta çok eğleniyor ve çok şey öğreniyorum. Rehber öğretmenliğin önemini fark eden tüm eğitim insanlarına hayranım kendi yolunu açmaya çalışan, sevgiyle her şeyin üstesinden gelineceğine inanan tüm meslektaşlarımı sevgiyle kucaklıyorum.

Rehber öğretmen
Merve Kartal

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.