DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Duyguların Bulaşıcılığı

Sesli Dinle

Daha garip olanı, lider olarak görülen insanın duygularının bulaşıcı olup takıma yayılıyor olması, bu bakış açısını genişletirsek sanırım bu gün yaşadığımız kitlesel nefretin sebebi daha net açıklana bilir.

Duyguların Bulaşıcılığı
17.08.2021
3.954
A+
A-

Univerty Of California Riverside’da psikoloji profesörü Thomas Sy ve Drexel Üniversitesi’nde yönetim profesörü Daan van Knippenberg tarafından yürütülen çalışma, liderler tarafından sergilenen duygu türleri için prototipleri inceleyen ilk çalışmadır ve insanların lider etkinliğini değerlendirirken örtük liderlik duyguları teorilerini kullandıkları sonucuna varmaktadır. .

Örtük liderlik teorileri olarak bilinen bilişsel liderlik prototipleri iyi çalışılmıştır. Araştırmalar sürekli olarak etkili liderlerin diğer niteliklerin yanı sıra zeki, dinamik ve karizmatik olarak görüldüğünü ortaya koyuyor. Erkeklerin de bu niteliklere kadınlardan daha fazla sahip olduğu düşünülür.

Bazı duygusal ifade türlerinin liderin etkililiğine ilişkin algıları azaltabileceği yaygın olarak anlaşılmaktadır. Liderlik üzerine çalışan bir organizasyon psikoloğu olan Sy, insanların liderlere nasıl tepki verdiklerini etkileyen örtük duygusal prototipleri veya şemaları olup olmadığını merak etti.

Van Knippenberg ile, katılımcılardan liderlerin ne tür duygular hissettiğini ve ifade ettiğini açıklamalarını isteyen bir dizi çalışma tasarladı. Sonuçlar, liderlikle ilişkili altı duygusal şema ortaya çıkardı. Üçü – neşe, sakinlik, gurur – etkili liderlikle ilişkilendirildi. Diğer üçü – öfke, korku, pişmanlık – etkisiz liderlikle ilişkilendirildi.

Sy, “Liderler de dahil olmak üzere her rolün ifade edilmesi gereken duyguları vardır. Etkili olmak için liderler duygusal emek göstermelidir.” Dedi.

“Araştırmamızda şaşırtıcı olan, kadınların daha etkili olarak derecelendirilmesiydi ve bu, örtük liderlik duyguları teorileriyle açıklanabilir.”

Erkeklerin olumsuz duyguları ifade etme konusunda daha fazla özgürlüğe sahip olmasına rağmen, Sy ve van Knippenberg, kadınların olumsuz duyguları ifade etmedikleri zaman erkeklerden daha etkili görüldüğünü buldular.

Liderlik duygularının örtük teorileri, en yüksek yönetim seviyelerindeki liderler için liderlik etkinliği algıları üzerinde en fazla etkiye sahipti. Üstelik olumsuz duyguların ifadesi, üst düzey liderlerin etkinliğini, düşük rütbeli liderler için olduğu kadar zayıflatmadı. Hem erkek hem de kadın düşük rütbeli liderler, öfkelerini ifade ettikleri için cezalandırıldılar.

Sy, “Bir liderle düzenli olarak etkileşim kurduğumuzda, doğrudan patronumuz veya amirimiz gibi, etkinliklerini değerlendirmek için yeterli ilk elden bilgiye sahibiz” dedi. “Ancak genellikle en üst düzeydeki liderlerle çok az iletişimimiz var ve onlar hakkında daha az bilgimiz var. Bu nedenle şemalara güvenme eğilimindeyiz. Şemalar güçlüdür. Verilerin yokluğunda bile davranışlarımızı şekillendirirler.”

Örtük liderlik duyguları teorileri, olumlu sonuçlarla ilişkili olumlu şemalar ve olumsuz sonuçlarla ilişkili olumsuz şemalar ile etkinlik algılarını etkiler.

Sy, “Geçmiş araştırmalar, bir liderin duygularının takipçilerin performansını etkilediğini gösteriyor” dedi. “Liderin duyguları bulaşıcıdır, takıma yayılır ve tüm grubun etkinliğini etkiler.”

Bulgular, liderlerin etkinliğini en üst düzeye çıkarmak, ekip üyelerinin performansını ve memnuniyetini artırmak için duygularını yönetmelerine yardımcı olmalı ve gelecekteki liderlik araştırmacıları için bir yol haritası sağlamalıdır.

Değerli okuyucularımız bu çalışmada görüldüğü üzere, ulaşılabilir durumda olan liderlerin yaptığı hataları cezalandırabilirken ulaşılamayan ve daha üst düzey yöneticilerin hataları için aynı durum söz konusu olmamakta.

Daha garip olanı, lider olarak görülen insanın duygularının bulaşıcı olup takıma yayılıyor olması, bu bakış açısını genişletirsek sanırım bu gün yaşadığımız kitlesel nefretin sebebi daha net açıklana bilir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.