DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Dertlerin Devası Isırgan Otu

Sesli Dinle

Değerli okurlar, bu hafta da sizlere, dokunduğumuzda canımızı yakan, fakat orta çağlardan bugüne kadar her derde deva şifa kaynağı olarak bilinen, ısırgan otu ve faydalarından bahsettim.

Dertlerin Devası Isırgan Otu
29.03.2022
5.524
A+
A-

Merhaba değerli okurlar. Bu haftaki yazımda sizlere, dokunulduğunda ısırma özeliği ile bilinen, bin bir derde deva ısırgan otu ve faydalarından bahsedeceğim.

Isırgan otu ülkemizde hemen hemen her bölgede yetişen, özellikle iç Anadolu bölgesinde yoğun olarak gördüğümüz, her tür toprakta yetişen şifalı bir bitkidir. İlkbahar ve yaz aylarında çiçek açar ve toplanır. Yol kenarlarında, su kenarlarında, ormanlık alanların güneş gören kesimlerinde ve duvar diplerinde kendiliğinden yetişen yabani bir bitkidir. Yaprakları asit formik yönünden zenginidir. Dokunduğumuzda canımızı yakan tüyleri bulunur. Meyveleri ise esmer renkte ve fındıksıdır. Boyları ise 50 ila 100 cm arasındadır. Isırgan otunun yüzeyini saran ve dokunduğumuzda tenimizi yakan ısırıcı tüylerinde formik asit,  ısırgan otunun şifalı özsuyudur. Yoğun olarak C vitamini içerir Ayrıca A, B ve K vitaminleri barındırır. Demir, magnezyum, kalsiyum, potasyum, fosfor, çinko, sülfür ve birçok mineraller, protein ve tuzlar açısından oldukça zengindir. Aynı zamanda yenilebilir bir bitkidir.

Isırgan otunun insan sağlığına ne gibi faydaları vardır bahsedelim. Isırgan otu hemen hemen her hastalığa şifa kaynağı olan mucizevi bir bitkidir. Kanı temizler,  kan yapıcı özelliğe sahiptir, kan dolaşımını hızlandırır ve kansızlık, sarılık, kan hastalıklarında şifa kaynağıdır.

Kan şekerini düşürür, pankreas hastalığında etkilidir, idrar yolu enfeksiyonları, idrar yolu hastalıklarında ve idrar tutukluğu prostat gibi rahatsızlıklarda etkileri vardır. Bağırsakları çalıştırır ve kabızlığa iyi gelir. Vücudun ödem atmasını sağlar ve sindirim sistemini düzenler.  Üst solunum yolu enfeksiyonları grip ve soğuk algınlıklarında etkilidir. Astım, saman nezlesi ve diğer mevsimsel alerjilerin oluşturduğu solunum yolu rahatsızlıklarının tedavisinde kullanılır.  Böbrek taşı, safra kesesi taşı düşürmede etkilidir ve mide rahatsızlıklarında şifa kaynağıdır. Romatizmal hastalıklarda etkileri vardır. Bilim adamlarının, ısırgan otunun acı sinyallerine müdahale ederek acıyı acıyla dindirme özelliği olduğunu gözlemlemiştir. Bu nedenle ısırgan otunun artrit ve romatizma gibi acı veren rahatsızlıkların bitkisel tedavisinde kullanılmasına uygun olduğu belirtilmiştir.

Ayrıca kas ağrıları, kesecik iltihabı ve felç gibi rahatsızlıklarda da şifa kaynağıdır. Hücre büyümesini önleyerek, Akciğer kanseri, prostat gibi birçok kanser türlerinde şifa kaynağıdır. Özellikle prostat büyümesine katkı sağlayan enzimleri baskılayarak, tedavisine yardımcı olur. Bu özelliği ile de erkeklerde prostat sağlığının korunmasında önemli bir yere sahiptir. Osteoporoz ve kemik sağlığının korunmasında etkilidir.  Isırgan otu vücuttaki toksinleri temizleyici özelliğe sahiptir. Bu özelliği ile de karaciğer sağlığını destekler ve aynı zamanda ostrojen hormonunun dengelenmesini sağlar. Cilt rahatsızlıklarında etkileriyle de bilinen ısırgan otu, cilt sağlığını korur ve özellikle alerjik hastalıklarda,  gut hastalığında, egzama, Sedef gibi cilt rahatsızlıklarında oldukça etkilidir. Isırgan otu özellikle sivilce oluşumunu engeller, sivilcenin şiddetini azaltır ve antioksidan özellikleri ile yara izlerinin azalmasında yardımcı olur. Ciltte tonik ya da maske olarak da kullanılır. Cildi temizler ve taze tutar.  Anti-aging etkisi ile ısırgan otu yaşlanma sonrası oluşan kırışıklıkları ve cilt lekelerini azaltır. İçeriğinde polisakkaritler ve lektinler vardır.  Hücre hasarını önleyerek bedenin genç kalmasını sağlar. Anti-ilenflamatuar ve antioksidan özellikleri ile diyabet ve obezite gibi hastalıklarla savaşır. Kadın ve erkeklerde cinsel gücü artırıcı özelliğe sahiptir.

Isırgan otu kadın hastalıklarında da faydaları vardır. Demir içeren özelliğinden dolayı, regl dönemi ağrıları ve aşırı kanamaları dengelemede etkilidir ve menopoz semptomlarını hafifletir.  Isırgan otu anne sütünü arttırır. Böcek ısırıklarında kaşıntı ve ağrıyı hafifletir.

Isırgan otu vücutta ve ciltte gösterdiği etkileri saçlarda da gösterir. Bu nedenle ısırgan otu şampuanları saçları gürleştirerek, hızlı uzamasını ve daha sağlıklı, parlak görünmesini sağlar.

Her bitkinin insan sağlığına faydalı bileşenleri olduğu kadar, zararlı bileşenleri de vardır. Bu nedenle güvenilir tesislerde ayrıştırılarak, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına uygun üretilmiş ve onay alınmış şekilde kullanılmasını tavsiye ederim.

Değerli okurlar, bu hafta da sizlere, dokunduğumuzda canımızı yakan, fakat orta çağlardan bugüne kadar her derde deva şifa kaynağı olarak bilinen, ısırgan otu ve faydalarından bahsettim. Haftaya doğan’ın farklı bir mucizesi ile buluşmak dileğiyle, sağlıkla kalın hoşça kalın.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.