DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Dengeler “Yavaş” Kuruluyor!

Yazımızın başlığına dönecek olursak Ankara’da dengeler “Yavaş” kuruluyor ama galiba bu sefer sağlam kuruluyor gibi. Haydi, hayırlısı diyelim.

07.07.2022
6.198
A+
A-

Siyaset kurumu genel seçimlere göre şekil almaya başlarken her iki ittifak görmezden geldiği gerçeklerin etrafında dönüp duruyor.

Kısa ve öz. Kim Cumhurbaşkanı olacak?

Kimler veya kim aday olacak değil, kim cumhurbaşkanı olacak?

Siyasi partilerin elindekiler ayrı, liderlerin elindekiler ayrı, devletin derin kurumların yaptırdıkları ayrı, herkesin elinde anketler var, bu anketlerin hiç biri ittifakların ikili ve altılı masalarına dahi gelmiyor.

Örnek mi?

Geçtiğimiz haftalarda CHP lideri İstanbul’da miting yaptı sonrasında Kılıçdaroğlu’nun cumhurbaşkanı adayı olacağı sol’un yandaş basınında dillendirilince İYİ Parti TBMM Başkanı İsmail Tatlıoğlu bomba açıklamada bulunmuştu.

Tatlıoğlu ne demişti?

“Anketlerde Kılıçdaroğlu’nun ismi çıkmıyor”. Tatlıoğlu’nun açıklamasından sonra kendisine sormuştum ve yine çok net ” Ankara’da herkes anketlerde hangi sonuçların olduğunu biliyor bizim elimizdeki anket sonuçları onlarında ellerinde var” demişti.

Cumhurbaşkanlığı adaylığı konusunda muhalefetin ismi gayet net daha doğrusu millet ittifakının hatta iktidar açısından da net iyi mi?

Genel görüş olarak basında hangi yorumlar yapılır Erdoğan için ” Erdoğan kaybedeceği seçimlere gitmez” doğru mu doğru.

Recep Tayyip Erdoğan sokaktan gelen bir siyasetçi ve halkın nabzını tutmasını iyi biliyor asla kaybedecek seçimlerde aday olmaz ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin riski var. Erdoğan için en iyi olasılık milletvekili olarak partisinin başında siyasete devam etmek, hazır muhalefette eski sisteme dönecek nutukları atarken bundan iyisi Şam’da kayısı. Çünkü cumhurbaşkanlığı giderse başına ne geleceğini biliyor ama milletvekili olursa dokunulmazlıkla sonuna kadar kolaylıkla gidecektir.

Erdoğan’ında bu konuda sıkıntısı yok mu?

Elbette var. Yerine kimi aday gösterebilir AKP’den ve Ak Partiden?

Sedat Peker ortaya çıkana kadar İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 15 Temmuz sonrası eski Genel Kurmay Başkanı Hulisi Akar, affını isteyene kadar eski Hazine Bakanı Berat Albayrak isimleri ön plandaydı yandaş ve muhalif basına kadar.

Oysa gerçekler hiçbir zaman böyle değildi Ak Parti açısından ama AKP açısından menfaat rüzgârı nereden eserse o yöne dönenler bu algıyı yaratmaya çalıştı lakin başarılı olamadılar. Erdoğan’ın masasındaki gerçeklerde Ak Partiden cumhurbaşkanlığını kazanacak aday yok fakat kazanacağına kesin gözüyle baktığı bir isim var, Mansur Yavaş.

Ankara’daki siyasi kulisleri yakinen takip eden gazeteci Sedat Bozkurt görüşmemizde yeni ayrıntılarla bitlikte izlenimlerini bir kez daha teyit etti.

Sedat Bozkurt “CUMHURUN ADAY MESELESİ” başlıklı yazısında “Millet İttifakı’nda kazanma ihtimali yüksek en az 4 aday varken Cumhur İttifakı’nda kazanma ihtimali yüksek olanı bırakın aday yok. Devlet Bahçeli “Adayımız Erdoğan’dır” dedi ve bunu ısrarlı olarak birkaç kez dile getirdi. AKP’deki sessizliği Ömer Çelik bozdu ama o Bahçeli kadar ısrarcı olmadı, bir kez açıkladı, sorulara karşın bunu ikinci kez yapmadı. Bu da kafa karıştırdı. AKP’de olmaması gereken aday tartışması yaşanırken küçük ama çok stratejik toplantılarda Erdoğan’ın “kazanıp kazanamayacağı” hesapları, analizleri yapılırken bir de o baraj sorusu, hem de AKP çatısı altında ilk kez yüksek sesle dillendirilmeye başlandı: “Erdoğan aday olmazsa, yerine kim aday olursa kazanır?” Bu soru profesyonellere de partinin kurumsal kimliğinden bağısız olarak soruluyor. Bunlar Erdoğan’ın bilgisi dâhilinde mi yapılıyor, o biraz şüpheli. Çünkü Erdoğan’ın olduğu bir yerde ona alternatif hem de Erdoğan kazanamazken, kazanabilecek alternatiften söz etmek hayli sıkıntılıdır. Şubat ayında yaptığı araştırmada Gezici Araştırma Şirketi AKP’de Erdoğan sonrasına ilişkin bir soru sormuş. CHP için de aynı soru sorulduğu için pek dikkat çekmemişti.

CHP için bu soru her an sorulabilir ama AKP için sorulması, bugün, bu yazının haber değeri taşıyan bilgisi ile birlikte daha ilginç geliyor. O ankette birinci sırada Süleyman Soylu, ikinci sırada Hulusi Akar yer alırken ilginç bir biçimde AKP Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş ilk 14’e bile girememiş. Böyle bir anket niye yapıldı sorusuyla birlikte AKP tabanında en çok ilgi gören isim Numan Kurtulmuş niye Mustafa Varank’ın bile girdiği listede yer alamamıştı? Soruları önemlidir.

O dar katılımlı strateji toplantılarında isimler de tartışılıyor. Bu isimler parti dışındaki profesyonellere de soruluyor, örneğin tartışılan ve sorulan isimlerden birisi hayli dikkat çekici, Mansur Yavaş. Seçenek olma ihtimali, Erdoğan’ın belki hiç eleştirmediği, Devlet Bahçeli’nin ilginç bir biçimde hem de eleştirerek gündeme getirdiği bir isim Mansur Yavaş’a kadar gelmiş. Muhtemelen Millet İttifakında aday yapılmazsa küsüp Cumhur İttifakının adayı olabilir düşüncesiyle hareket ediliyordur. Çünkü Erdoğan’ın karşısında en çok oy potansiyeli bulunan siyasi figür. Bunun AKP çatısı altında tartışılıyor olması tek başına önemli. Ama muhtemelen tartışılmakla da kalacak.

Gazeteci Fehmi Koru’nun beyin cimlastiği yaparak Cumhur ittifakının adayı olarak Abdullah Gül’ü önermesinin üzerinden hayli zaman geçti. Bu öneri tartışılıp tüketildi. Gül’ün böyle bir öneriye çok soğuk baktığı onu yakından tanıyanların iyi bildiği bir durum, Gül meselesine kapandı gibi bakılırken geçtiğimiz günlerde Faruk Çelik Gül’ü ziyaret etmiş. Eski arkadaşlar tamam ama bazı “eski arkadaş” ziyareti hele bir kamu bankasında yönetim kurulu üyesi iseniz sıkıntı yaratabilir. Erdoğan’a bir biçimde bilgisi verilmiştir bu ziyaretin, amacı da muhtemelen nabız yoklamadır.

Bütün bunlar sıkışılmışlığın somut göstergeleri. Ama son tahlilde, Cumhur ittifakının elinde seçimlerde, seçmeni ikna etmek için öne süreceği var olan tek şey Erdoğan. Erdoğan’ı devreden çıkardığınız zaman politik olarak Cumhur İttifakı da biter. Erdoğan’ın aday olmadığı bir seçim bütün bunlara karşın hayal gibi ama buna karşın o soru soruldu ve bir arayışın mevcut olduğu ortada. Bu dar kapsamlı toplantılarda yani AKP çatısı altında, aday arayışlarında anket sonuçları farklı çıksa da Soylu ile Akar adının hiç gündeme gelmemesi de altı çizilmesi gereken bir önemli detay” Gazeteci Sedat Bozkurt’un yazısı bu şekilde. Bende bu konuların merkezinde iki yazı kaleme almıştım ve siyasetteki dengeler açısından Mansur Yavaş ismi herkesin işine gelir demiştim. Örneğin Mansur Yavaş Cumhurbaşkanı seçilirse Ankara Belediyesini eski bir ülkücü yeni CHP’li biri değil CHP’li biri yönetecek.

Gazeteci Sedat Bozkurt’un yazısında Bursa siyasetini ilgilendiren ince bir detayı da ön plana çıkarmak lazım, Eski Tarım Bakanı Faruk Çelik’in eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e yapmış olduğu ziyaret.

Faruk Çelik’in Gül ve diğer ziyaretlerinin sebeplerini kendisine sordum. Faruk Çelik ” Yıllardır siyasetin içerisindeyim ve şuan aktif görevim yok her fırsat bulduğumda birlikte siyaset yapayım veya yapmayayım dostlarımı ziyaret ediyorum. Faruk Çelik olarak bu ziyaretler için olsun almış olduğum bir görev yok tamamen dost ziyaretleri” dedi.

Faruk Çelik tecrübeli bir siyasetçi kimlerle yan yana nerede hangi etkinlikte ve kimlerle nerede hangi mekânda son bir ay’da görüştüğünü isim vererek net bir şekilde anlattı. İsimler arasında Ak Partili olan olmayan birçok eski yeni siyasetçi var, bu arada Abdullah Gül ile görüşmüş mü evet görüşmüş eski yol arkadaşı olarak.

Yazımızın başlığına dönecek olursak Ankara’da dengeler “Yavaş” kuruluyor ama galiba bu sefer sağlam kuruluyor gibi. Haydi, hayırlısı diyelim.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.