DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Çörekotu Mucizesi

Sesli Dinle

Her bitkinin insan sağlığına faydalı bileşenleri olduğu kadar, zararlı bileşenleri de vardır. Bu sebeple güvenilir tesislerde ayrıştırılarak, Gıda tarım ve hayvancılık bakanlığına uygun üretilmiş ve onayı alınmış şekilde kullanılmasını tavsiye ederim.

Çörekotu Mucizesi
29.06.2021
7.192
A+
A-

Merhaba değerli okurlar. Bu haftaki yazımda sizlere, peygamber efendimiz (S.A.V)’in

“Size Çörek otunu tavsiye ediyorum. Çünkü onda ölüm hariç her türlü hastalığın şifası vardır”  hadis-i şerifinde de belirtildiği gibi, bin bir derde deva çörekotu yağının insan sağlığına faydalarından bahsedeceğim. Ülkemizin hemen hemen her bölgesinde ve dünyanın birçok ülkesinde yetişen ince yapraklı, tohumlarından çoğalabilen, haziran-temmuz aylarında mavi, yeşil renkli çiçekler açan güzel kokulu, tohumları mat olmayan siyah renktedir. Yaklaşık 30- 40 cm boylarında otsu tarla bitkisidir. İçeriğindeki yağ oranı % 18’dir. 14 asır öncesinden bu güne kadar, Asya ülkeleri ve Uzakdoğu’da her derde deva olarak kabul edilen çörek otunun, yağı da tohumu kadar şifa kaynağıdır.

Çörek otu, %21 protein, %38 karbonhidratlar ve %35 bitkisel yağlardan oluşur. İçeriğinde linoleik asit, oleik asit, palmitik asit, kalsiyum, magnezyum, çinko, Demir, sodyum, Bakır, selenyum, fosfor, A vitamin, B vitamini, C vitamini içerir. Bağışıklık sistemini güçlendirici özelliği olduğu bilinmekte ve bağışıklık sistemini güçlendiren bazı ilaçlarda hammadde olarak kullanılmaktadır. İltihap oluşumunu engelleyici özelliğinden dolayı eklem iltihaplarında faydaları bilinmektedir. Kandaki şeker miktarını düşürücü etkisi vardır ve insülin salgılanmasını sağlayan pankreasta Beta hücrelerini harekete geçirdiği bilinmektedir.  Bu özelliği ile Çörek otu yağının tip 1 ve tip 2 diyabetin önlenmesine yardımcı olduğu bilinmektedir.

Anti bakteriyel özelliği ile bağışıklık sistemini güçlendirir. İçeriğinde bulunan linoleik ve oleik asitlerle vücudunuza sağlıklı yağ ekleyerek, metabolizmayı canlandırarak yağ yakımını hızlandırır ve kilo vermede yardımcı olur. Çörek otu yağında bulunan yağ asitleri ve antioksidanlar cilt sağlığı açısından faydaları oldukça yüksektir. Çörek otu yağı birçok cilt bakım ürünlerinde de kullanılmaktadır. Sağlıklı yeni hücrelerin büyümesini hızlandırarak kırışıklıkların ve cilt lekelerinin görünümünü azaltarak cildi nemlendirme özelliğine sahiptir. Antimikrobiyal ve anti-inflamatuar özeliği ile akne ve sivilce gibi cilt rahatsızlıklarında etkileri bilinmektedir. Aynı zamanda egzama ve Sedef hastalığı gibi cilt problemlerinde enflamasyonu yatıştırmaya ve cildin iyileşmesine yardımcı olur. Saç yapısını korur ve saçların kolay, sağlıklı uzamasına yardımcı olur. Aynı zamanda saç dökülmesini önler saçların erken beyazlamasını engeller. Sinir, stres, depresyon, gerginlik gibi ruhsal rahatsızlıklarda etkileri gözlemlenmiştir. Böbrek taş oluşumu ve safra kesesi taş oluşumuna karşı etkilidir. Kolesterolü düşürücü ve dengeleyici etkisi vardır. Kan basıncını ve yüksek tansiyon hipertansiyonu düşürür. Anne sütünü arttırıcı özelliğe sahiptir. Bağırsak parazitlerini geçirir ve bağırsak kurtlarını düşürücü etkisi vardır. Aynı zamanda gaz giderici özelliği ve kabızlığı gidermeye yardımcı etkisi vardır.  Antioksidan ve anti-enflamatuar bileşik olan timokinon içerir bu özelliğiyle de tümör azaltıcı özelliğe sahiptir. Aynı zamanda hücre ölümünü engelleyerek, akciğer kanseri, beyin kanseri, lösemi ve meme kanseri tedavilerinde etkileri vardır. Yapılan klinik çalışmalarda çörek otu yağının sperm hareketini sağlayarak yeni sperm sayısını arttırabilir özelliğinden dolayı kısırlık tedavisinde etkileri gözlemlenmiştir.

Mide zarını tahriş eden etkenlere karşı mide zarını korur. Reflü, gastrit, ülser gibi mide rahatsızlıklarda etkileri bilinmektedir. Çörek otu nefes borusu adalesini genişletme etkisinden dolayı, astım, bronşit, kuru öksürük gibi rahatsızlıklarda faydaları bilinmektedir. İçeriğinde bulunan timokinon kalp rahatsızlığına yol açan homosistein oranını düşürdüğü bilinmektedir. Bu özelliği ile kalp sağlığını koruyucu etkisi vardır. Homosistein seviyesi yüksek olan kişilere folik asit B12 ve B6 vitaminlerinin kullanımı öneriliyor. Bilimsel araştırmalara göre çörek otunun ve içeriğindeki uçucu yağın, homosistein üzerindeki etkisinin folik asitten daha fazla olduğu bilinmektedir.

Soğuk pres çörek otu yağı, kaliteli tohumların soğuk pres yöntemiyle hiçbir ısıl ya da kimyasal işleme maruz kalmadan sıkılmasıyla elde edilir. Bu şekilde içerdiği vitaminler, mineraller, aktif madde ve bileşenleri ile alternatif tıbbın kıymet verdiği yağlardandır. Oksijenle temas etmiş, depolama koşulları uygun olmayan çörekotu yağında asitlik miktarı ve peroksit miktarı artar. Bu da acı tat ve yağın renginde koyulaşmalara sebep olur. İstenmeyen tat ve koku oluşumu, yağda çözünen bazı vitaminlerin kaybına sebebiyet verir ve serbest radikallerin artmasına sebep olur. Bu nedenle soğuk pres çörek otu yağı kapsül halinde kullanılmasını tavsiye ederim.

Her bitkinin insan sağlığına faydalı bileşenleri olduğu kadar, zararlı bileşenleri de vardır. Bu sebeple güvenilir tesislerde ayrıştırılarak, Gıda tarım ve hayvancılık bakanlığına uygun üretilmiş ve onayı alınmış şekilde kullanılmasını tavsiye ederim. Değerli okurlar bu hafta da sizlere,  alternatif tıp için vazgeçilmez bitkilerden biri, aynı zamanda birçok hastalık için şifa kaynağı olan çörek otu yağı ve faydalarından bahsettim. Haftaya doğan’ın farklı bir mucizesi ile buluşmak dileğiyle, sağlıkla kalın hoşça kalın.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.