DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Cevaplanması Gereken Soru

Sesli Dinle

Bu soruya cevap vermeden insanlık olarak huzura kavuşamayacağız gibi görünüyor.

Cevaplanması Gereken Soru
24.02.2022
3.746
A+
A-

Kardeş bitkiler yöntemi diye adlandırılan bir tarım türü var. Bitkilerin gölgelerinden tutun, uçucu yağlarına varana kadar çevresindeki diğer bitkilerin korunmasında büyümesinde ve verimin artmasına varana kadar bir sürü faydaları var birbirlerine.

Örneğin fasulye ve patates’ in birbirine yakın olması zararlı böcekleri şaşırtırmış, buna binlerce örnek verilebilir araştırıldığında daha detaylı bilgilere de ulaşılabilir.

İnsan bu ya düşünmeden edemiyor, bitkiler de dahi durum böyle iken insanlarda neden böyle olmasın. Yani birlikte olduğu zaman yakınındakine gelecek zararı engelleyebilecek, insanın kendisinin bile farkına varamadığı güçleri vardır belki. Peki, böyle bir güce sahipsek ve birbirimizin derdine derman olamadığımız gibi üstüne bir de zarar verir hale gelmemizin sebepleri nelerdir acaba? Bir bitki ile konuştuğumuzu varsayıp oradan ilerleyelim isterseniz.

Bitkiye kendisinin çok özel ve önemli olduğunu söyledik ve bitkiyi inandırdık buna, çevresindeki bitkilerden sağladığı faydalara ihtiyacı olmadığına da inandırdık onu, çevresine sağladığı faydalardan da diğer bitkileri mahrum ettik ve hiç birinin bir diğerine ihtiyaç duymadığına ikna ettik hepsini. Hepsini ayrı ayrı tarlalara ektik, suladık, gübre takviyesi, çapası vesaire ne gerekiyorsa yaptık fakat ürün kalitesi ve verimi bir türlü daha önce birbirine uyumlu bitkilerle yan yana ekildiği gibi değil. Bir aradayken ki halleri ile ayrı kaldıklarındaki halleri çok farklı, daha güçsüzler hepsi. Çevrelerinde kendilerinden olmayan kimse yok, gölge edecek ya da diğerine zararlı olan böceği kendisine faydalı olduğu için üzerine çekecek hiçbir bitki yok. Bütün bitkiler tek başına ve zayıf ve hepsi ağız birliği yapmış gibi geçmişte ki verimlerinin bolluğundan söz ediyorlar. Peki, ne yapılabilir eski rekolteye ulaşmak için. Bütün bitkileri tekrar bir araya getirip daha güçlü ve verimli olmalarını sağlamak dışında yapılacak bir uygulama yok gibi görünüyor.

Ya, bağınızda bahçenizdeki bitkileri, kardeş bitkiler mantığı ile büyütüp istediğiniz verimi alırsınız, ya da ayrık otlarının sardığı otlarla uğraşır hem kendinizi hem ürününüzü perişan edersiniz. Ayrık otunun kökünü koparmadıkça da yine uzun vade de başarı sağlayamazsınız ve bu ayrık otunun da neler yaptığını bahçenizdeki bütün bitkilere de anlatmalısınız. Daha da önemlisi oluru da olmazı da ayrık otunun üzerine atıp, süneyi de görmezden gelmezsiniz sanırım.

Düşünsenize bütün insanlığın farklı farklı birer sebze fidesi olduğunu, kimin kime nasıl faydası olduğunu bilmeden, kimin kime zararı olur onu bilmeden yaşıyoruz ya da böyle yaşamamız isteniyor. Eğer bu istenen bir durum ise bunu isteyen kim ya da kimlerdir.

Bu soruya cevap vermeden insanlık olarak huzura kavuşamayacağız gibi görünüyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.