DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Büyüleyici Kokusuyla Defne Yaprağı

Sesli Dinle

Değerli okurlar bu hafta da sizlere, büyüleyici hoş kokusuyla, her mevsim yeşil kalabilen, mutfaklarımızın vazgeçilmezi, tıp dünyasının vazgeçilmez şifalı bitkisi olarak bilinen Defne ağacı yaprağı ve faydalarından bahsettim.

Büyüleyici Kokusuyla Defne Yaprağı
08.02.2022
7.986
A+
A-

Merhaba değerli okurlar. Bu haftaki yazımda sizlere, bakteriyel enfeksiyonlardan koruma, yaşlanma sürecini yavaşlatma ve yaraların iyileşmesini hızlandırma özelliği ile bilinen Defne yaprağı ve faydalarından bahsedeceğim.

Defne ağacı defnegiller familyasına ait olan bir ağaçtır. Akdeniz bitkileri arasında yer alan defne ağacı, ülkemizde en çok yetiştirilen ağaçlar arasında yer almaktadır. Büyüleyici hoş kokusuyla her mevsim yeşil kalabilmektedir. Boyları genellikle 2 ila 6 metre arası uzayabilmektedir. Defne ağacının gövdesinin alt kısmı gri üst kısmı ise yeşil olarak bilinir. Çiçeklerinin rengi genellikle sarı ya da yeşildir. Özellikle sonbahar mevsiminde ağaçlar sararıp yaprak dökerken, Defne ağacı yeşil kalmaktadır. Ülkemiz, Defne ağacı yetiştirmekte dünyada birinci sıradadır. Bu nedenle tarımda Defne aracının ihracatı önemli bir pay oluşturur.

Defne ağacı yaprağının insan sağlığına ne gibi faydaları vardır bahsedelim. Roma döneminden bugüne kadar binlerce yıllık mutfak ve tıp dünyasının bir parçası olan Defne yaprağı, içerisinde, vitamin, bakır, potasyum, kalsiyum, magnezyum, çinko, demir, selenyum ve manganez açısından zengin bir kaynak ve ayrıca çok güçlü bir anti-enflamatuar etkiye sahiptir. Romatizmal ağrılarda Defne yaprağı ağrıyı hafifletir. Yapraklarının hoş kokusundan dolayı kozmetik sektöründe sıklıkla kullanılır. Defne yaprağı yemeklerde, şerbetlerde ve sabun yapımında kullanılır. Kış mevsiminde gribal enfeksiyonlara iyi gelir.

Karaciğer, mide ve böbrek ile ilgili sorunlarda iyileştirici özelliğiyle, sindirimi kolaylaştırır, kabızlık, reflü ve düzensiz bağırsak hareketleri gibi sindirim bozukluklarını hafifletir, kalbi korur ve ağrıları hafifletir. Özellikle kış aylarında soğuk algınlığına karşı direnci arttırır, boğaz iltihaplarına ve öksürüğe faydası vardır. Bin bir derde deva olan Defne yaprağı, bağışıklığı güçlendirir, ateş düşürücüdür, uyku ve stres problemini çözer, gastrit ve ülser gibi mide rahatsızlıklarında mideye güç verir, cilt kanserlerine karşı faydalıdır, gaz gidericidir, saçta oluşan bitleri öldürme de etkilidir ve buna benzer birçok rahatsızlıklara karşı şifalı bir bitkidir.

Tıbbi alanda etkileri ile bilinen Defne yaprağı, aromatik bir bitki olarak yemeklere lezzet vermek amacıyla da kullanılır. Defne yaprağı,  kötü kolesterol LDL yi düşürür. Böbrek enfeksiyonları ve böbrek taşı tedavisinde yardımcıdır. Kan şekeri seviyelerini düzenler.

Vitamin ve mineral açısından yüksek besin değeri taşıyan Defne yaprağı, krem, sabun, şampuan, vücut losyonu,  parfüm, gibi cilt bakım ve kozmetik alanlarda en çok tercih edilen bir bitkidir.

Her bitkinin insan sağlığına faydalı bileşenleri olduğu kadar, zararlı bileşenleri de vardır. Bu nedenle güvenilir tesislerde ayrıştırılarak, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına uygun üretilmiş ve onay alınmış şekilde kullanılmasını tavsiye ederim.

Değerli okurlar bu hafta da sizlere, büyüleyici hoş kokusuyla, her mevsim yeşil kalabilen, mutfaklarımızın vazgeçilmezi, tıp dünyasının vazgeçilmez şifalı bitkisi olarak bilinen Defne ağacı yaprağı ve faydalarından bahsettim.  Haftaya doğanın farklı bir mucizesi ile buluşmak dileğiyle, sağlıkla kalın hoşça kalın.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.