DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Büyük Buluşma

Kafkas, Kırım, Tatar ve Nogay Diaspora Başkanları Buluşması Gerçekleşti!

Büyük Buluşma
07.03.2024
6.152
A+
A-

Uzun yıllardır Ankara’da faaliyet gösteren Kırım Tatar Kültür Dernekleri Federasyonu, Kırım Kalkınma Vakfı Başkanı ve Uluslararası Kırım Dostları Derneği Başkanı Ünver Sel, Nogay Kalkınma ve Eğitim Vakfı Genel Başkanı Sami Nogay ve Nogay Türkleri Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Celalettin Erbay; KAFDAV Kafkas Araştırma, Kültür ve Dayanışma Vakfı Başkanı Muhittin Ünal’ı Ankara’da Vakıf Merkezinde ziyaret  etti.

Son derece önemli bu tarihi buluşmada Rusya diasporası ile Yurtdışı Türkler ve akraba topluluklar arasında siyasi, kültürel ve ekonomik işbirliği imkânlarının araştırılması, geliştirilmesi konuları ele alındı.

Toplantı hakkında bilgi veren, Türkiye Rusya Diaspora Yurttaşları Lideri Ünver Sel;   Toplantıda temsil edilen vakıf ve derneklerin tarihi Kırım Tatar, Nogay ve TransKafkasya coğrafyasını kapsadığını,   birlikte hareket ve iş birliği konuları ve faaliyet planlarının konuşulduğunu belirtti.

KAFDAV Kafkas Araştırma, Kültür ve Dayanışma Vakfının ve Sayın Başkanı Muhittin Ünal’ın ziyaret edilmesi ise taşımaktaydı. Muhittin Ünal Kafkas Diasporasının en önemli, saygın isimleri arasında yer almaktadır.

Eğitimci olan Muhittin Ünal kamu görevinden Akademik görev teklif ve talebi üzerine emekli olmuş ancak öngörülemeyen süreç kendisini Kuzey Kafkas halklarının dernek, vakıf ve federasyon kuruculuğu ve başkanlıklarına taşımıştı.

Uzun yıllar KAFDER ve ardından KAFFED Genel Başkanlığını yürüten Muhittin Ünal 2000 yılında hayalini kurduğu KAFDAV vakfının kuruluşunda yer alarak Başkanı oldu.

Eğitimciliğinin yanı sıra Araştırmacı, Tarihçi ve Yazar kimliğiyle de bilinen tanınan Muhittin Ünal takribi 40.000 bin Osmanlı Arşivi Belgesini toparlamış Vakıf kütüphanesi bünyesine takribi 10.000 kitap, İngilizce, Rusça, Fransızca ve Almanca sayısız eserle birlikte takribi 70 adet kitap yazılması ve yayınlanması yanı sıra kendisinin kaleminden yayınlanan kitapları kazandırmış bir isimdir.

Abhazya kökenli olan Muhittin Ünal Abhazya’ da ve Karaçay- Çerkesk başta olmak üzere Kuzey Kafkasyanın farklı ülkelerinde Çerkes halklarıyla birlikte yaşayarak varlığını koruyan Türk kökenli halkları da yakinen bilen ve tanıyan isimlerdendir.

Yapılan görüşme kapsamında Muhittin Ünal; Kafkasya ve Kafkasyalılar’ın tarihlerini, günümüzdeki yerleşim özelliklerini, nüfusunu, toplumsal, ekonomik, siyasal ve kültürel yapılarını ve gelişme sorunlarını incelemek üzere vakıf bünyesinde bir araştırma merkezi kurduklarını, zengin bir kütüphane oluşturduklarını ve dileyen herkesin faydalanabileceğini ifade etti.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.