DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Bitkisel Omega-3 Ketencik Tohumu Yağı

Sesli Dinle

Değerli okurlar bu hafta da sizlere, dâhili ve harici kullanabileceğimiz, bitkisel omega-3 özelliğe sahip ketencik tohumu yağı ve faydalarından bahsettim. 

Bitkisel Omega-3 Ketencik Tohumu Yağı
30.11.2021
16.494
A+
A-

Merhaba değerli okurlar. Bu haftaki yazımda sizlere, linoleik omega-6 ve alfa-linoleik omega 3 yağ asitleri bakımından oldukça zengin ketencik tohumu yağı ve faydalarından bahsedeceğim.

Ketencik bitkisi Orta Asya ve kuzey Avrupa ülkelerine ait bir bitkidir. Tohumları çok ufak boyutta olup, susamdan daha küçüktür. Ketencik yalancı keten, Alman susamı, Sibirya yağlı tohumu gibi farklı isimlerle de bilinmektedir. Arkeolojik kazılardan elde edilen birçok kalıntı sebebiyle, ketencik tohumunun en az 3000 yıldır Avrupa’da yetiştirildiği sonucuna varılmaktadır. Birçok türü olan ketencik tohumu 1 yıllık olup yabancı çeşitleri ise çok yıllık bir bitkidir. Kurak iklim özelliklerine sahip bölgelerde daha verimlidir. Ketencik bitkisi yazlık ve kışlık ekimi yapılır.

Omega 3 esansiyel vücudun dışarıdan alması gereken yağ asitlerindendir.

Ketencik yağında, yüksek miktarda omega-3 ve Omega-6 yağ asitleri içerdiği için insan sağlığına faydalıdır. Bu yağ asitleri kandaki LDL kolesterol seviyesini azalttığı,  kalp ve kalp damarlarının sağlığını koruduğu bilinmektedir. Aynı zamanda kan trigliserit düzeylerini düşürür, kalp hastalıkları riskini azalttığı için kardiyovasküler sağlığına destek olur. Ketencik tohumu yağı, zeytin ve kanola yağına göre iki kat daha etkilidir. Ayçiçeği yağından farkı yüksek derece omega-3 içerir. Ketencik yağının içeriğinde tokoferoller gibi birçok doğal antioksidanlar barındırır, bu nedenle de yemeklik yağ olarak kullanılabilir konumdadır. Ayrıca ketencik yağının 100 gramı 10 mg E vitamini içermektedir. Zengin içerikli ketencik yağının insan sağlığına başka ne gibi faydaları vardır bahsedelim.

Omega-3 esansiyel vücudun dışarıdan alması gereken yağ asitlerinden biridir. Ketencik tohumunda omega 3’ün bir formülü olan alfa linolenik asit bulunur.

Bu nedenle de ketencik tohumu yağı, omega-3 yağ asitleri ile yüklüdür ve birçok insanın yeterli omega-3’e sahip olmadığı bilinir. İnsanların yüksek miktarda omega-6 tükettiği ve ikisi arasında iyi bir dengeye sahip olmaları gerektiği de bilinen gerçektir. Omega-3 bazı gıdalardan eser miktarda alınırken, Omega-6 guluten içeren yiyecekler den ve birçok yağdan alınabiliyor. Omega 6 ve omega 3 arasında 4/1 oran olmalıdır. Yani omega-6, 4 oran alınıyor ise, omega-3 en az bir oranda alınması gerekiyor. Bu nedenle, beslenme rutinimizde yeterli omega-3 tüketiyor olmamız iltihapla savaşmaya, kalp hastalığını önlemeye, beyin sağlığını iyileştirmeye yardımcı olur.

Ketencik tohumu yağı, kolesterol emilimini azalttığı bilinen strolleri bol miktarda barındırır. Ketencik tohumu yağı içindeki yağlar çoklu doymamış yağlardır ve bu tür yağlar vücudumuzdaki sağlıklı hücre fonksiyonu için oldukça önemlidir.  Ketencik tohumu yağı içerisinde E vitamini ve omega yağ asidi barındırdığından dolayı cilt için özellikle masaj yağı olarak kullanılabilir. Cildi nemlendirir ve serbest radikal hasarını önler. Sağlıklı pürüzsüz ve nemlendirilmiş bir cilt elde etmek için düzenli olarak masaj yapılabilir. Krem, duş jeli, köpük jel vb. Kişisel ve cilt bakım ürünleri içerisinde kullanılabilir.

Ketencik tohumu yağı artritte iltihabı azaltmak için tropikal olarak kullanılabilir. Dâhili olarak kullanıldığında büyük miktarda omega-3 yağ asidi sağlar. Düzenli kullanımında genel olarak inflamasyonu azaltır. Eklem ağrıları, iltihap ve şişme de azalma görülür.

EPA ve DHA değerleri yüksek omega-3 yağ asitleri bakımından zengin ketencik tohumu, gözleri, beyni ve sinirleri sağlıklı tutmaya yardımcıdır. İltihaptan kaynaklanan sinir hasarına ve göz hastalıklarına karşı koruma sağlar. Alzahimer, demans ve bunama gibi hastalıklarda etkilidir.

Ketencik tohumu yağı, saç derisinin beslenmesini sağlar, saç derisi kuruluğu ve kepek sorunlarında yardımcıdır. Saç diplerine sürülebilir. Saçları besleyerek yumuşak ve nemli görünmesini sağlar. Egzama ve Sedef gibi cilt rahatsızlıklarında cilde sürülmeye uygundur.  İltihaplanmayı önlemeye yardımcıdır. Özellikle kronik ağrı ve yaralanmalar geçirdiyseniz anti-enflamatuar olarak ketencik tohumu yağı sürebilirsiniz. Antioksidan içeriğinden dolayı bağışıklık sisteminizi güçlendirir. Ketencik tohumu yağı salatalarda yemeklerde kullanılmaya da uygundur.

Her bitkinin insan sağlığına faydalı bileşenleri olduğu kadar, zararlı bileşenleri de vardır. Bu nedenle güvenilir tesislerde ayrıştırılarak, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına uygun üretilmiş ve onay alınmış şekilde kullanılmasını tavsiye ederim.

Değerli okurlar bu hafta da sizlere, dâhili ve harici kullanabileceğimiz, bitkisel omega-3 özelliğe sahip ketencik tohumu yağı ve faydalarından bahsettim.  Haftaya doğanın farklı bir mucizesi ile buluşmak dileğiyle, sağlıkla kalın hoşça kalın.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.