DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Birdenbire

Sesli Dinle

Hayatta öğrendiğimiz hiçbir şey boşuna değildir, yeter ki biz öğrenmekten ve okumaktan vazgeçmeyelim. Hayatta hep üst üste koyacak yeniliklerimiz olsun. Baktıklarımızı görebilelim, okuduklarımızı anlayabilelim, dinlediklerimizi duyabilelim ve bunların kıymetini de bilelim.

Birdenbire
26.05.2021
4.712
A+
A-

Sizde yeni bir şey öğrendiğiniz de heyecanlananlardan mısınız? Yoksa “Peki, öyle miymiş? Tamam o zaman.” Diyenlerden misiniz? Yani “Cahillik mutluluktur.” Diye düşünenlerden misiniz? Gördüğü her şeyi okuyup anlamaya, nedenini sorgulamaya çalışanlardan mı?

İnsan olmak mükemmel bir şey gelmiyor mu size de? Nasıl muhteşem ve donanımlı varlıklarız. Beynimiz desen bir harika bir mekanizma. Her gün yeni bir şeyi anlamak, öğrenmek ama öğrendikçe de daha öğrenecek çok şey olduğunu düşünüp telaşa düşmek bunlar hep insanı heyecanlandıran şeyler değil mi? “Cahillik mutluluk” kısmına gelelim. İnsan yaşayacağı ve kendine yetecek kadarını bilince kafasını daha rahat hissediyor galiba. Okumaya, öğrenmeye başlayınca ardı arkası kesilmiyor. Yeni şeyler yenileri de beraberinde getiriyor. Her gün şaşıracak yeni bir şey bulunuyor. “Of bu gerçekten bununla mı alakalıymış?” Diyeceğimiz konuların ardı arkası kesilmiyor.

Belki de kadınların hep bir erkek de aradıkları kriter olarak belirttikleri şeyin “zekâ” olduğunu söyleme sebepleri bundandır. Çünkü yenilik insana çekici gelir, karşısında kendine bilmediği şeylerden bahseden, sürekli onu şaşırtan biri olması, monotonluktan kurtulmuş olma hissi gibi şeyler insanları kesinlikle etkileyen şeylerdir.

Motive olmak için biyografiler okumak, çoğu ilham alınacak insanların da ağızlarında gümüş kaşıklarla doğmadıklarını görmek insana umut olacağı düşünülür.

Öğrendikçe, bağlantılar da kurmaya başlıyoruz ve hiçbir şeyin tesadüf olmadığını her şeyin çok da mantıklı şekilde sistemde var olduğunu görüyoruz ki bunlar insana daha çok okuma ve araştırma hevesi yüklüyor. Doğu öğretileriyle, kuantumun, kuantumla dinin kuranda bahsettiği sistemlerin ne kadar alakalı olduğunu görmek bile insanın merakını uyandırıp daha da içine dalmaya sevk ediyor.

Bazen birdenbire ilham gelir gibi bazen de demlene demlene öğreniyor ya da kullanıyoruz bilgilerimizi. Cebimizde anlatabileceğimiz daha anlamlı ve yeni hikayeler biriktiriyoruz ki bunlar bazen ifade etmek istediklerimizi karşımızdakine daha net ve anlaşılır şekilde anlatmamızı sağlıyor.

Hayatta öğrendiğimiz hiçbir şey boşuna değildir, yeter ki biz öğrenmekten ve okumaktan vazgeçmeyelim. Hayatta hep üst üste koyacak yeniliklerimiz olsun. Baktıklarımızı görebilelim, okuduklarımızı anlayabilelim, dinlediklerimizi duyabilelim ve bunların kıymetini de bilelim. Müşfik Kenter’in dediği gibi “Bazen hiçbir şeyin farkında bile değilizdir ama olmasına mani de olamayız.”

Her şey birdenbire oldu.

Birdenbire vurdu gün ışığı yere;

Gökyüzü birdenbire oldu;

Mavi birdenbire.

Her şey birdenbire oldu;

Birdenbire tütmeye başladı duman topraktan;

Filiz birdenbire oldu, tomurcuk birdenbire.

Yemiş birdenbire oldu.

Birdenbire,

Birdenbire;

Her şey birdenbire oldu.

Kız birdenbire, oğlan birdenbire;

Yollar, kırlar, kediler, insanlar…

Aşk birdenbire oldu,

Sevinç birdenbire.

YORUMLAR

  1. gılgamış dedi ki:

    Hocam, cahillik güzel her şeyi biliyon.