DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Beyt-ül Mal’ın Cengâverleri

Beş tosuncuk yurt dışında emlak ve gayrimenkul danışmanlığı kapsamında şirketler kurarak dünyanın farklı ülkelerinde başta Londra olmak üzere mülk alımlarına başlamışlar.

17.03.2022
8.144
A+
A-

Devlet hazinesine önceden verilen isimdi Beyt-ül mal, Osmanlı Devleti’nin yıkılışına kadar Arap-İslam devletleri hazinesine Beyt-ül mal denilmiştir.

İslam Peygamberi Hz. Muhammed tarafından kurulduğuna inanılan gelirleri yardıma muhtaçlara dağıtıldığı için Beyt-ül mal (Devlet hazinesi) manevi ağırlığı vardı İslam coğrafyasında.

Bu günün İslam dünyasında maneviyat anlayışı değiştiği için Beyt-ül mal kavramı da değişti.

Mukaddes sayılan veya saydığımız ezan, bayrak, devlet hazinesi ve yetim hakkı gibi manevi değerleri koruması için seçilmiş veya atanmışlar tarafından yağmalanmasına İslam coğrafyasında şahit oluyoruz.

Krallar, Emirler sözde başkanlar Beyt-ül mal’ı ümmeti için koruyan ve kullanan seçkinler, bu görevleri yaparken çok akıllı danışmanlar ve güvendikleri iş insanlarına ümmet adına Beyt-ül mal’ı teslim ederler.

İslam coğrafyasının liderlerine bir bakın lüks saraylar, yatlar, uçaklar altın kaplama otomobiller gibi tüm dünyayı kıskandıracak görgüsüzlük yarışı içinde olduklarını görürsünüz.

Türkiye’de İslam coğrafyasında sayılan bir ülke malum bizde durum çok farklı değil sadece algıda farklılık var, yürütüyorlar ama çalışıyorlar.

Kimlerle çalışıyorlar?

Beyt-ül mal’ın beş cengâveriyle.

Cengiz Holding, Limak Holding, Kalyon Grup, Kolin Holding ve Makyol Grubu.

Hepsi yurdum insanı aralarında Türk olmayan yok ama Türkiye’den kazandıklarını Türk olmayan yurtlara yatırım amaçlı göndermekte mahir iş insanlarımız. Bazıları dobra dobra konuşmayı seviyor alenen milletin neresine konulması gerektiğini söylemekten geri durmuyor.

Beyt-ül mal’ın bu beş cengâveri kamu ihaleleri sıralamasında dünya kamuoyunda ilk beş’i oluşturarak yüzümüzü güldürdüler. Türk hazinesinden 2021 verilerine göre son on yılda 55 büyük ihale aldılar işlerini rahat yapsınlar diye 55 ihalenin 52’si rekabete kapalı olarak yapıldı iyi mi?

Çok iyi.

55 ihalede ne kadar para harcandı şimdilik tam olarak bilinmiyor yine 2021 verilerine göre yaklaşık 210 milyar dolar harcandığı yönünde basında haberler çıktığını okumuştum. Asıl yap-işler ama devretme ile yapılan başta hastane havaalanı ve köprüler gibi hizmetler var. Ahali olarak bu hizmetleri kullananlar para ödüyor ama biz kullanmayanlar eksik kalır mı bizlerde kullanmadığımız hizmetlerden dolayı bu beş cengâvere ödeme yapıyoruz vergilerimizden.

Fakat her dönemin başlangıcı olduğu gibi bir sonu var, 2023’e az kala bir telaş başladı bu tosuncuklarda, muhalefet onlardan hiç bahsetmezken sorun yoktu ama muhalefetin içinde devletin içinden gelenlerin haklarında hazırladıkları raporlar bunları ciddi rahatsız etmiş olacaklar ki yurt dışında şirket kurmaya başlamışlar.

Beş tosuncuk yurt dışında emlak ve gayrimenkul danışmanlığı kapsamında şirketler kurarak dünyanın farklı ülkelerinde başta Londra olmak üzere mülk alımlarına başlamışlar.

Fakat devletler için bu durumlar fazla sorun değildir, eğer devlet isterse…

Yazının devamını yazarımızın Blog adresinden okuyabilirsiniz ( Tıkla )

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.