DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Bağ-Kur’lulara Erken Emeklilik Müjdesi

Sesli Dinle

Bağkurlular açısından belirsizliğin hakim olduğu EYT meselesi bir an önce çözüme kavuşturulmalıdır. Bu konuda yapılan açıklamalar ve verilen sözler netleştirilmeli ve mağduriyet yaşayan kişilere emeklilik hakkı sağlanmalıdır.

Bağ-Kur’lulara Erken Emeklilik Müjdesi
04.10.2023
1.864
A+
A-

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) konusu, Türkiye’deki birçok emekli adayının gündemini meşgul etmektedir. Bu uygulama, 8 Eylül 1999 yılına kadar sosyal güvenlik primini tamamlayan ancak yaş şartını yerine getiremeyen kişilere emeklilik hakkı tanımayı amaçlamaktadır. Mart ayından bugüne kadar ise bu kapsamda 1 milyondan fazla kişi emekli olmuştur.

Ancak, 2008 sonrası dönemde başlayanlarda emeklilik yaşı 7200 gün olarak belirlenmiştir. Kendi adına iş yapan şirket kuran esnaf sanatkarlardan ise emeklilik için 9000 prim günü istenmekte ve bu durum bu kişilerin mağduriyetine yol açmaktadır. Bu kişiler, adeta devletin gözünde üvey evlat olarak görülmekte ve emeklilik hakkı tanınmamaktadır.

Haziran ayında ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bu kitleye yönelik bir söz vererek mağdurlara emeklilik hakkı sağlanacağını belirtmiştir. Geçtiğimiz günlerde ise bakanın yaptığı açıklamada, bağkurlulardaki emeklilik yaş şartının SSK’ya eşitleneceği ifade edilmiştir. Bu durum, 1999 öncesi şartlar olmasa da en azından 2008 sonrası şartlarla eşitleneceğini göstermektedir. Bu şekilde bağımsız çalışan ve prim yatıran bağkur’lular en azından evin içine olmasada , evin avlusuna alınmış olacak ve 5 yıl erken emeklilik hakkı elde edeceklerdir.

Emekliliklerinin son 1261 gününü SGK’dan yatırıp emeklilik hakkı elde etmek adına iş yerlerini kapatıp bağkur kapsamından çıkarak Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) geçmek isteyen kişiler bir planlama içine girmişlerdir Eğer bu kişilere 5 yıl erken emeklilik hakkı verilecekse, bu durumun bir an önce kanunlaşması gerekmektedir. Bu sayede işyeri sahipleri, esnaf, sanatkar ve şirket ortakları farklı bir emeklilik planı içerisine girmeden şirketlerinde çalışma hayatlarına devam edebilecek prim günlerini tamamladıklarında da 5 yıl daha beklemeden emekli olabileceklerdir

Bağkurlular açısından belirsizliğin hakim olduğu EYT meselesi bir an önce çözüme kavuşturulmalıdır. Bu konuda yapılan açıklamalar ve verilen sözler netleştirilmeli ve mağduriyet yaşayan kişilere emeklilik hakkı sağlanmalıdır.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.