DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Astragalus (Çin geveni)

Sesli Dinle

Her bitkinin vücuda faydalı bileşenleri olduğu kadar, zararlı bileşenleri de vardır. Bu sebeple güvenilir tesislerde ayrıştırılarak üretilmiş, gıda, tarım ve hayvancılık bakanlığına uygun üretilmiş ve onayı alınmış şekilde kullanılmasını tavsiye ederim.

Astragalus (Çin geveni)
18.05.2021
9.796
A+
A-

Merhaba değerli okurlar. Bu haftaki yazımda sizlere yaşlanmaya karşı etkileri ile bilinen, Astragalus (Çin geveni) nedir? Nerede yetişir? İnsan vücudundaki faydaları nelerdir? Bu soruları cevaplayarak, detaylarından bahsedeceğim. Anavatanı Asya ülkeleri olarak bilinen Astragalus’un, ülkemizde 400’den fazla türü doğal olarak yetiştirilmektedir. Bu türlerin yarıdan fazlası yalnızca ülkemizde yetişebilen, endemik geven türleridir. Ayrıca geven otu, selenyumdan zengin toprakları sever. Bu sebepten yüksek oranda selenyum minerali içermektedir. Doğu Anadolu Bölgesi’nde Toprak üstündeki kısımları yakacak olarak, kökleri ise hayvan yemi olarak kullanılmaktadır.  Çin geveni baklagiller familyasına ait, beyaz, sarı çiçekli 5 ila 10 cm kadar büyüyebilen şifalı bir bitki türüdür. Yetiştiği ülke iklimine göre farklı formlara sahip olan bitkinin kök ve gövdesi kesildiğinde reçinesi görülür ve bu reçineye “ketre” adı verilmektedir.

Alternatif tıpta bitkinin kök ve gövdesinde bulunan reçine kullanılır. Geleneksel tıpta özellikle Çin ve İran’da, alternatif tıpta da birçok rahatsızlıklarla mücadelede yardımcı olarak kullanılan bir bitkidir. Anti-aging özelliği ile yüzde oluşan yaşlanma belirtilerini azaltır ve cilt hücrelerini yenileyerek, yaşa bağlı lekelerin ve kırışıklıkların azalmasına yardımcı olması en yaygın özelliklerinden biridir. Birçok cilt bakım güzellik ürünlerinin ham maddesi olarak kullanılan bir bitkidir. Faydalarından bahsetmeye devam edecek olursak; bağışıklık sistemini güçlendirici ve destekleyici etkiye sahiptir ve bağışıklık fonksiyonunu baskılayan ilaçların yan etkilerini azaltma da yardımcıdır. Sık sık soğuk algınlığına yakalanıyorsanız, ağız yaraları, genital enfeksiyonlar, lenf bezlerinde şişlik ve ağrı hissediyorsanız, bağışıklık sisteminiz zayıflamış demektir. Bu durumlarda Astragalus Çin geveni bağışıklığınızı güçlendirmede etkili olacaktır.

Bağışıklık sistemini güçlendirici özelliği ile vücudun kanser hücrelerine karşı direncini arttırır ve tümörlerin büyümesini yavaşlatır. Kemoterapinin yan etkileri olan halsizlik, mide bulantısı, kusma gibi belirtileri vücuttan atmaya yardımcıdır. Kemoterapi alımından sonra beyaz kan hücre düzeyi düştüğünden, kemoterapi sonrası Astragalus kullanımı bu düzeyi yükseltmekte yardımcı olacaktır. Yüksek derecede antioksidan, anti inflamatuar ve anti-kanser etkisi vardır.

Japonya’da yapılan çalışmalarda Astragalus’un, vücutta antikor üretimini arttırdığını ve birçok virüs üzerinde etkili olduğu gözlemlenmiştir. Kan sulandırıcı özelliği ile kalp krizi riski ve felç gibi ciddi rahatsızlıklara karşı faydaları görülmüştür. Gece terlemelerine karşı etkilidir. Alerjik durumlarda özellikle Bahar alerjisinde burun akıntısı, kaşıntılı gözler gibi alerjik reaksiyonlara karşı etkileri vardır. İdrar Söktürücü, idrarda protein birikmesini önleyici ve prostat tedavisinde yardımcı olarak kullanılabilir. Astım,bronşit, nefes darlığı gibi üst solunum yollarında etkilidir. Karaciğer ve akciğeri korur. Vücut dayanıklığını arttırdığından dolayı, sporcularda oksijen alımını arttırarak yorgunluğu azaltmakta yardımcıdır. Cinsel işlev bozuklukları, üreme sorunlarında etkilidir ve doğurganlığı arttırıcı özelliğe sahiptir.İştahsızlık ve ishal sorunlarının giderilmesini destekler ve sindirim sistemi rahatsızlıklarında etkileri görülmüştür. Kan şekerini düzenlemede yardımcı olduğundan dolayı diyabet hastalarında etkileri görülmüştür. Ülsere bağlı ağrılar, kronik ülser, uykusuzluk, tiroid bezinin fazla çalışması gibi birçok rahatsızlıklarda etkileri gözlemlenmiştir.

Her bitkinin vücuda faydalı bileşenleri olduğu kadar, zararlı bileşenleri de vardır. Bu sebeple güvenilir tesislerde ayrıştırılarak üretilmiş, gıda, tarım ve hayvancılık bakanlığına uygun üretilmiş ve onayı alınmış şekilde kullanılmasını tavsiye ederim. Kullanımı ise yetişkinlerde günde 2 kapsülü, bol su ile alınarak tüketilebilir.

Bu hafta da sizlere yaşlanmaya karşı etkileri ile bilinen, Astragalus Çin geveni ve faydalarından bahsettim. Haftaya doğanın farklı bir mucizesi ile buluşmak dileğiyle sağlıkla kalın hoşça kalın.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.