DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Aşırı yeme isteğini durdurmak için 6 kural:

Aşırı yeme isteğini durdurmak için 6 kural:
21.06.2019
6.301
A+
A-

Mutlaka kahvaltı edin!

Tüm güne enerjik bir başlangıç yapmak için enerji depolamaya ihtiyacınız var. Uyandığınızda aç hissetmeyebilir veya bir şeyler yemeğe vaktiniz olmayabilir. Şayet böyle bir durum söz konusu olursa ve uyandıktan sonraki iki saat içinde metabolizmanızı çalıştırmak için kahvaltı yapmazsanız gün içinde daha fazla yiyerek, esktra kalori alacaksınız demektir.

Yapılan araştırmalara göre yüksek proteinli kahvaltılar gün boyu açlık hissini yatıştırmada etkili olmuştur. Anne sütünden sonra en kaliteli protein olan yumurta yetişkinlerde uzun süreli tokluk sağlar, eğer kilo vermeye çalışıyorsanız ve akşam yemeklerinden sonra atıştırmalıklar için kendinizi tutamıyorsanız kahvaltıda yumurta yiyin!. Sabah kahvaltı hazırlamak sizi zorluyor ise geceden hazırlamayı deneyin.. İster klasik bir kahvaltı, ister yulaf-süt-meyve karışımları, isterseniz sadece meyve-kuruyemiş olsun ama mutlaka sabah kahvaltısı ile güne başlayın!

Her dört saatte bir yiyin

Gün içinde bir şeyler yemek için açlık hissedene kadar ya da enerjinizin tükenmesini beklemeyin. Öğünler arasında bir avuç badem, bir dilim peynir, bir meyve ve haşlanmış yumurta gibi sağlıklı atıştırmalıklar tercih edin. Yaklaşık dört saat arayla küçük öğünler yemeyi planlayın. Bu karar kan şekerinizi ve enerjinizi dengede tutacaktır.

Her öğününüze bir miktar protein ekleyin

Proteinler iştahı baskılayarak ve gün boyu sizi tok tutarak kalori yakımını artıran kas dokusunun artışında size destek olacaktır. Düşük yağlı ve yüksek lifli edam peyniri, yumurta, ızgara tavuk , kurubaklagiller, yogurt ve badem- antep fıstığı gibi yüksek protein içerikli kuruyemişleri her öğüne dahil edin.

Yakıt olarak lif tercih edin

Öğünleriniz ve atıştırmalıkların çoğunda lifli gıdalar yemeyi tercih edin. Bu sayede az kalori alırken aynı zamanda tok olabilirsiniz. Vücudunuz lifli gıdaların sindirimini daha yavaş gerçekleştirir. Böylece az miktar ve az kalori ile yakıt ihtiyacını karşılayabilirsiniz.

Lifli gıdalar; tam tahıllar, kurubaklagiller, kabuklu meyveler ve yeşil yapraklı sebzeleri içerir. Eğer iştahı kontrol etmek, tatlı yeme isteğini azaltmak ve bel çevresindeki yağlanmadan kurtulmak istiyorsanız en etkili yöntem lif içeren yiyecekler yemek!

Bilinçli tüketici olun!

Bilinçli beslenmeyi bir görev haline getirin. Mutlaka öğünlerinizi zamanında ve yerinde yiyin. Bilgisayar başında, Tv karşısında veya telefonla konuşurken yemek yemekten kaçının! Aldığınız her paketli ürünün mutlaka enerji ve yağ içeriklerine göz atın. 1 porsiyonunda 10 gr dan fazla yağ içeren ürünleri tercih etmeyin.

Porsiyonlarınızı büyütmeyin…

Büyük servis tabaklarını bir kenara bırakın ve yemek için küçük tabakları seçin. Porsiyon boyutlarınız hedeflediğiniz sağlıklı seçimlerin sonu olabilir. Ara öğünlerinizde tercih edeceğiniz kuruyemişler yüksek kalori içerdiklerinden 1 avuçtan fazla tüketmeyin, kuru meyveleri tüketirken de porsiyon kontrolüne dikkat edin.

 

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.