DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

İş Kazalarında Bildirim ve İşveren Sorumluluğu

İş kazalarının önlenmesi toplumun genel sorumluluğu olup iş yerlerinde ciddi kazaların yanı sıra bazen şaşırtıcı durumlar da yaşanabilmektedir.

İş Kazalarında Bildirim ve İşveren Sorumluluğu
20.03.2024
2.712
A+
A-

Türk kanunlarına göre, iş kazası meydana geldiğinde, işverenin olayı en geç üç iş günü içinde SGK’ya bildirmesi gerekmektedir. İş sağlığı ve güvenliği konusunda işverenler olarak alınması gereken önlemlerle iş kazalarını en aza indirerek çalışanların güvenliğini sağlamak oldukça önemlidir. Ayrıca, iş kazaları sonrasında doğru bildirimlerin yapılması, çalışanların haklarının korunması ve idari para cezalarından kaçınılması açısından büyük önem taşımaktadır.

İş kazalarının önlenmesi toplumun genel sorumluluğu olup iş yerlerinde ciddi kazaların yanı sıra bazen şaşırtıcı durumlar da yaşanabilmektedir. Örneğin, birinin burnunun kanaması veya mutfakta elinin kesilmesi gibi ilginç durumlar bile iş kazası olarak değerlendirilebilmektedir. Bu nedenle, iş yerinde her türlü durumu göz önünde bulundurarak iş güvenliğine önem vermek ve iş kazalarını önlemek önemlidir.

İş kazası bildiriminde bulunmama veya geç bildirme durumunda işyerinin çalışan sayısı ve tehlikeli iş statüsüne göre değişen cezalar uygulanmaktadır. Örneğin, az tehlikeli işlerde çalışan iş yerlerinde ceza miktarı farklılık gösterirken, daha tehlikeli işlerde çalışan iş yerlerinde daha ciddi cezalarla karşılaşılabilir.

İş kazası bildirimine ilişkin cezalar 2024 yılı için 24.607 ila 73.821 TL arasında değişmektedir. Ayrıca, kazadan sonra işçinin istirahat süresince işten çıkarılması mümkün değildir. Ancak, istirahat süresi ve alınan raporlar işin aksamasına neden oluyorsa işçinin durumu farklılık gösterebilir. Genelde, işçinin tazminat ile işten çıkarılması mümkündür, aksi takdirde ise işçi maddi ve manevi tazminat talep edebilir.

Sonuç olarak, sağlıklı ve güvenli çalışma ortamlarının sağlanması için işverenlerin iş kazalarına karşı dikkatli olması ve gereken önlemleri alması önemlidir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.