DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Araç Kiralama Ve Alımlarda Vergi

Yakıt ve diğer giderlerin çok yüksek olduğu durumlarda personellerin araçlarını kiralamak firma için avantajlı olabilecektir.

Araç Kiralama Ve Alımlarda Vergi
24.01.2024
3.200
A+
A-

Kaç liraya kadar bir araba alınır ya da kiralanırsa maksimum derecede vergiden düşülür.

Şirketler 2024 yılı için satın aldıkları yahut kiraladıkları araçlara ilişkin ne kadar gider yazılabilirler?

Cevap opsiyonel olarak değişebilecek, atılan taş kurbağayı ürkütebilecek.

İşletmeler 2024 yılında binek otomobillerin aylık kira bedelinin 26 bin + KDV lirasına kadar ki kısmını gider olarak yazabilecekler.

Bu tutarın 1/3 ü vergi ve kar dağıtım stopajı olarak düşüldüğünde, ödenen KDV ise diğer cebe geri girdiğinde kurbağa zıplayacak.

Aşan tutar kısmı ve KDV si kanunen kabul edilmeyen gider olarak dikkate alınacağından hadlere dikkat edelim vergi kalkanını çöpe atmayalım.

Günlük kiralamalarda gider kısıtlaması ise aylık tutarın o ayki güne bölünmesi ile bulunan tutar üzerinden hesaplanacak.

2024 yılında alınan sıfır KM otomobiller için ödenen özel tüketim vergisi ve katma değer vergisi toplamının 2024 yılı için en fazla 690 bin TL’ye kadarlık kısmı gider yazılabilecek. Aşan kısım ise kabul edilmeyen gider. Limiti büyük oranda aşan lüks araç alımlarında ise vergi etkisine güvenilip paralar çöpe atılmasın.

Binek otomobil ticareti yapanlar hariç, yeni araç alımlarında KDV, ÖTV gider yazıldıktan sonraki kalan tutar üzerinden amortisman ayırma limiti 790 bin TL oldu.

ÖTV ve KDV gider yazılmayıp maliyete eklendiği veya binek otomobilin ikinci el olarak alındığı hâllerde amortisman ayrılabilecek toplam tutar 1 milyon 500 bin TL. oldu. Bu tutarları aşan kısım gider kabul edilmeyecek. Genel giderlerin ve bunlara ilişkin KDV’lerin ise %70’i gider yazılıp indirim yapılabilecek.

İşletmenin personelinin aracını kiralaması durumunda

2024 yılı için aylık 26 bin liraya kadar olan kira gider yazılabilirken bu araçla ilgili ödenen akaryakıt, oto gaz, bakım, sigorta gibi ödemelerin %70’ini gider yazılabilecek.

Stopaj ödeme yükümlülüğü;

Araç, makine ve tesisat kiralanması durumunda kiraya veren firma çalışanı, vergi mükellefi olmadığından, GVK94’üncü maddeye istinaden işveren, işçisinden % 20 stopaj vergisi keserek işçisi adına vergi dairesine yatıracak ve işlem olup bitecek bu kadar basit. Yıllık 230 000TL ye kadarki kiralamalarda bu stopaj aracını işverene kiralaya veren çalışan ya da her kimse onun için nihai vergileme olacak. Üzerinde kişi beyan verecek ama ödenen stopajları vergisinden düşecek.

KDV ve Damga Vergisi Ödeme yükümlülüğünü;

KDV mükellefi de olmayan personelin araç kirası için vergi dairesine brüt tutar üzerinden %20 KDV ödenecek, ancak aynı tutar KDV beyanından indirim yapılacak. Kısaca bir cepten çıkan diğer cebe girecek.  KDV beyannamesinin damga vergisi 308 TL olarak işverenin cebinden çıkacak.

 Sonuç:

Vergi kalkanı etkisinden yararlanarak daha az vergi ödeme arzusu tüm işverenlerin ortak paydası. Lüks araç statüsündeki ve değeri 10 milyonları bulan Mercedes Range Rover, Rolls Royce ve buna benzer araçların bedellerin tamamı görüldüğü üzere vergiden düşülememekte. Ve işletmeye vergisel bir avantaj getirmemektedir.  Direkt gider yazılabilecek tutar 690.000 ve amortisman ile 790.000 TL olarak sınırlandırılmıştır. Bu 1 500 000 civarı araçlar için maksimum düzeyde vergi kalkanı oluşturacaktır. Aynı şekilde lüks araçların kiralanması vergisel dönüşü zayıf kiralamalar olarak sayılabilir. 26 bin lira kiralama gideri yazma sınırına takılmadan, yorgana göre uzatılan ayak ferahlık sağlayacak. Çünkü vergisel avantaj lüks araçlar ile kazanılamayacaktır.  Öte yandan personel araçlarının kiralanması ne getirir, ne götürür iyice hesaplanmalıdır. Yakıt ve diğer giderlerin çok yüksek olduğu durumlarda personellerin araçlarını kiralamak firma için avantajlı olabilecektir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.