DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Ar-Ge Yazılım Ve Yenilikte Ballı Kaymak Durumlar

Sesli Dinle

Teknoparklardaki faaliyetler için vergi istisnası uygulanacağından ilave bir ARGE indirimi uygulanmayacaktır.
TÜBİTAK ve KOSGEB destekleri ise araştırmaya değer ilave değerlerdir.

13.04.2022
5.902
A+
A-

Ar-ge, Yenilik, Yazılım ve Tasarım faaliyetleri yeni nesilden parlak fikirli çocuklara ilham veren hem ülkenin hem gençlerin yolunu açan vergisel avantajlar sunan bir yaldızlı alandır. Önce bir hayal ile başlar, sonra bir proje ile yola çıkılır, azim ve sebatla sonuçlandırılır.

Bahsi geçen bu yenilik faaliyetleri ile ilgili harcamaların %100 ü Kurumlar Vergisi Beyannamemizden indirilecektir. Aman ne avantajı var ki demeyin bir de aktife alınan bu tutarlar amortisman yoluyla gider yazılacaktır. Kaymak üzeri bal gibi düşünün.

Şirket karda değilse hak kaybı yok, sonraki yıllara endekslenerek devreden bir durum var, lisans ve yüksek lisanslı personel ise ücret gelir vergisi istisnası ile mükâfatlandırılıyor bu oranlar asgari ücret istisnası sonrası %80 ve %90 Olarak uygulanıyor.

SGK Prim teşviki ’de var elbet, projelerde çalışanların işveren primlerinin yarısı devletçe karşılanıyor, destek personeli ’de bir oran dahilinde kapsama alınıyor. İstihdam teşvikleri ile kıyas gerekirse bu teşvik daha az avantajlı ancak çantada keklik misali garantili.

5746 Sayılı kanun değerli kâğıtlar ve ücretlerde damga vergisi istisnası sunarak adeta teşvik konusuna damgasını vuruyor.   TÜBİTAK, KOSGEB gibi kurumlardan alınan Sermaye destekleri ise vergi dışı tutuluyor.

Proje kabulü sonrası vergi dairesi ve SGK ya başvuru teşvikten yararlanmak için gereklidir.

Sözümüz başarı üzerine kurgulu, kar yoksa elbet indirimde yok, öte yandan projeden vazgeçilirse amortisman yoluyla yıllar bazında inecek tutar doğrudan gider yazılabilir.

ARGE, Yazılım ve Yenilik faaliyetlerinde başarısızlık ancak Edison başarısızlığı ile özdeştir.

Edison elektriği bulmak için 999. deneme yapmış, sonra ona,- Bin denemeden sonra başarısız oldum diyebilir misin? Demişler. Edison ise “Hayır, elektriğe gitmeyen bir yol daha buldum derim.” Demiş ve çalışmalarına devam etmiştir.

Bahsi geçen faaliyetler teknoparklarda gerçekleşir ise, Teknoparklarda ücret gelir vergisi istisnası%100 olarak uygulanıyor, istisna süresi içinde bu bölgede üretilen sistem yönetimi, veri yönetimi, iş uygulamaları, sektör el, internet, oyun, mobil ve askeri komuta kontrol uygulama yazılımı şeklindeki teslim ve hizmetler KDV’den istisnadır.

Teknoparklardaki faaliyetler için vergi istisnası uygulanacağından ilave bir ARGE indirimi uygulanmayacaktır.

TÜBİTAK ve KOSGEB destekleri ise araştırmaya değer ilave değerlerdir.

Konfüçyüs’e göre, Sadece çok uzağa gitme riskini göze alabilenler, ne kadar ileri gidilebileceğini bulabilirler.

Şirketinizi ve Yeniliklerinizi büyütmenizi ilerinin ’de ilerisine gitmenizi dilerim dostlar, dingin bir zihin ve ruh hali ile sarsılmaz kalın.  Sağlıcakla kalın, hoşça kalın.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.