DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Ankara’da Bir İlk, Türkiye’de Ve Dünya’da Tek

Etimesgut Belediye Başkanı Enver Demirel’in himayesinde, yerli ve yabancı uzmanların görev aldığı, proje geliştirme hazırlıklarının uzun yıllara dayandığı, eserlerin Etimesgut Belediyesi Sanat Atölyesinde imal edildiği hayata geçirilmiş ilk ve tek çalışma olan Kurumun Müdürü Sayın Ahmet Yıldırım ve Teknik Hizmetler Direktörü Ahmet Kürşat Akça’ nın anlatımıyla Türk Tarih Müzesi Ve Parkını inceledik.

Ankara’da Bir İlk, Türkiye’de Ve Dünya’da Tek
24.02.2022
11.834
A+
A-

MevzuHaber Genel Yayın Yönetmeni Fatih ÖZBEN yakın tarihlerde açılışı yapılan ve büyük beğeni toplayan Etimesgut Belediyesi, Türk Tarih Müzesi ve Parkı Müdürü Sayın Ahmet YILDIRIM ve Müze Teknik Hizmetler Koordinatörü Sayın Ahmet Kürşat Akça’nın konuğu oldu.

 

Türk Tarih Müzesi ve Parkı Müdürü Sayın Yıldırım, Teknik İşler Koordinatörü Sayın Akça ile müzede bir araya gelen Genel Yayın Yönetmenimiz, Huzur Mahallesi Aile Sağlık Merkezi Doktoru Müge Yüksel Güner hanımefendi eşliğinde müzenin planlama aşamasından başlayan, yapımı ve hizmete girişi sürecini kapsayan anlatımla bilgi edindi.

Türk Tarih Müzesi ve Parkı Müdürü Sayın Yıldırım; Müzenin planlama aşamasının yapımından çok daha uzun sürdüğünü, birçok farklı uzmandan görüşler alınarak geliştirilen Ar-ge çalışmaları sonrası inşa aşamasına gelindiğini belirtti.

Türk Tarih Müzesi ve Parkı Müdürü Sayın Yıldırım; “Resim, heykel, rölyef ve bilgi panolarıyla anlatılan tarihimizin 6 bin metre kare kapalı, 54 bin metre kare açık müze alanında hayat bulduğunu ifade ederek Türkiye’de ve dünyada başka örneğinin olmadığı müzede sergilenen eserlerin üç yıl süresince heykel ve seramik atölyemsinde yapıldığının altını çizdi.

Buranın sadece bir müze veya park olarak tanımlanamayacağını her aşamada yer alan eğitim hassasiyetinin hayata geçirildiğini gençlerin eğitilmesi, gelecek kuşaklara milli değerlerimizin öğretilmesine katkı sağlayan bir merkez olduğunu belirten Sayın Yıldırım “tarihimizi gerçek olmayan kaynaklardan değil doğru kaynaktan, görerek, dokunarak, hissederek bilinçli bir şekilde öğrenmemizin buradaki amaç ve fark olduğu belirtti.

Projenin henüz fikir aşamasında başlayan ve geniş bir kadro ile büyük titizlikle hayata geçirilmesini sağlayan Etimesgut Belediye Başkanı Sayın Enver DEMİREL’ in hassasiyetleri, yakın ilgi ve desteğiyle hayat bulduğunu ifade eden Yıldırım; Müzenin hizmete girmesi üzerinden çok kısa zaman geçmiş olmasına rağmen yüzbinlerce kişinin ziyaret ettiğini ifade etti.

Türk tarihine damga vurmuş devlet adamları, komutanlar, tarihçiler, edebiyatçılar heykel, rölyef, anıt, bilgi panoları ve vesikalarla müze dahilinde yer almakta.

İskit döneminden başlayarak, Göktürk kağan ve hatunlarını, 16 Türk devleti kurucularını, Selçuklu sultanlarını, Osmanlı padişahlarını, Kurtuluş Savaşı komutanlarını, büyük Türk-İslam düşünürlerini, Türk Cumhuriyetleri’ni temsil eden yazar ve düşünürleri ve Cumhuriyet dönemi bilim insanı, şair ve yazarlarını temsil eden heykellerin yanı sıra Ergenekon Destanı, Kürşat ve 40 çerisi, İstanbul’un fethi, Kurtuluş Savaşı ve Çanakkale Savaşı kompozisyonları yanı sıra 5 farklı Atatürk heykeli müzede sergileniyor.

Türk Tarih Müzesi ve Parkı Teknik Hizmetler Koordinatörü Sayın Ahmet Kürşat Akça rehberliğinde Dr. Müge Yüksel Güner ve Genel Yayın Yönetmenimiz Fatih Özben Müze ve park içerisinde bir gezinti yaptı.

Sayın Akça; Bağlıca Mahallesi, Etimesgut ilçesinde yer alan Türk Tarih Müzesi ve Parkı’nın fikirsel alt yapısının Etimesgut Belediyesi Başkanı Enver Demirel’e ait olduğunu belirtti. Sergilenen tüm eserlerin ise üç yıl süresince Etimesgut Belediyesi Heykel ve Seramik Atölyesi’nde Türk ve yabancı sanatçılar tarafından yapıldığını vurguladı. En büyük sanat projelerinden biri olan Türk Tarih Müzesi ve Parkı’nın yapımında sanatçılar, akademisyenler, araştırmacılar ve siyasetçiler, Başkan Enver Demirel tarafından bir araya getirilerek; etkin, disiplinli, bilimsel ve sürdürülebilir bir çalışma ortamı hazırlandı. Tüm bu Ar-ge çalışmaları sonucunda uzmanların eşliğinde eğitim merkezi, kültür merkezi, tarihi bilgilerin tüm duyu organlarınca idrak edildiği, milli ve manevi ruhu yansıtan bir sonuç hedeflendiğini ve görüldüğü üzere hedefe ulaşıldığını belirtti. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, “Türk çocuğu atalarını tanıdıkça daha büyük işler yapmak için kendine kuvvet bulacaktır” sözünün somut karşılığına layık bir çalışma yapıldığının altını çizdi.

Sayın Ahmet Kürşat Akça; Tarihimizin sanatsal doku ile anlatılması misyonuyla Türk Tarih Müzesi ve Parkı, Ankara’nın mutlak görülmesi gereken yerler listesinin başında olduğunun ortada olduğunu ifade ederek, gençlerin eğitilmesi, milli değerlerimizin öğretilmesi amacıyla ziyaretçi çocuklara yönelik oyun ve eğlence programlarıyla birçok etkinlik tertip edildiğini, sinema salonuyla kısa çizgi filmlerinde bu etkinlikler içinde olduğunu belirtti.

Sayın Akça; Ailelere ve yetişkinlere yönelikte etkinlikler, ödüllü yarışmalar yapıldığını bu sayede tüm ziyaretçilere özel anıların yer alacağı bir program yaşattıklarını ifade etti.

Sayın Akça, müzede bulunan 206 heykelin, 7 kompozisyonun, 8 Türk yazıtı replikasının, 4 dev panoramik resmin, 3 Frig kabartması/ortostatın yerli ve yabancı uzmanlardan oluşan bir kadro ile Etimesgut Belediyesi Sanat Atölyesinde yapılmış olmasının önemini belirterek ayrıca kurumlardan elde edilen kitaplarla kurulmuş 45000 kitaplık kütüphanesinin, 650 kişilik konferans/tiyatro salonunun, çok amaçlı sergi/eğitim salonunun, restoran/kafesinin, 1500 kişilik amfi tiyatrosunun, 120 metrekarelik otağın, Ankara Mimarisi Maketi, Türk Havacılık Panosu, Türk Denizcilik Panosu, Türk Mimarlık Panosu, Türk Arkeoloji Panosu, Türkologlar Panosu, Türk Bilim Tarihi Panosu ve interaktif öğrenme donanımlarının tam kapasite olarak hizmet verdiğini ve bununda yine Türk Tarih Müzesi ve Parkına zgü bir özellik olduğunu vurguladı.

Ergenekon Destanı, 1071 Malazgirt Zaferi, 1453 İstanbul’un Fethi ve Kurtuluş Savaşı temalı panoramik resimler, Türkiye’de ilk kez olmak üzere Göktürk dönemine ait Kül Tigin ve Tonyukuk, Uygur dönemine ait Moyun Çor, Terkin ve Dolodoy anıtlarının replikaları, tüm Türk tarihinin yansıtıldığı 17 tablodan ve Türk tarihi kronolojisinden oluşan Türk Tarih Cetveli, Türk dilinin 5 bin yıllık gelişimini kaya resimleriyle, tamgalarıyla, alfabeleriyle, replika kitaplarıyla ve Türk Dil Haritası ile anlatan Türk Dili Panosu ve geçmişinden günümüze tüm Ankara tarihini anlatan Ankara Tarihi Köşesinin müzede görülebilecek eserlerden olduğu belirtildi.

Türk Tarih Müzesi ve Parkı’nda tarihsel kronolojiye dikkat edildiği, modern heykel sergileme yöntemleri ile heykellerin konumlandırıldığı, eserlerin dönemlerine ve temalarına göre yerleştirildiği, böylelikle ziyaretçinin Türk tarihini bütünsel olarak algılamasında kolaylık sağlandığı vurgulandı

İskit dönemine ait Alp Er Tunga ile tarihsel yolculuk, yaşayan Nobel ödüllü bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar ile kronoloji son buluyor.

Türk Tarih Müzesi ve Parkı heykelleri tarihsel ve arkeolojik veriler referans alınarak ortaya konulan heykellerin yansıttığı karakterin yaşadığı döneme ait veriler, antropolojik çalışmalar sonuçları kullanılarak yapıldığı ifade edilmiştir.

Türk Tarih Müzesi ve Parkı Müdürü Sayın Ahmet YILDIRIM ve Teknik İşler Direktörü Sayın Ahmet Kürşat AKÇA,  ziyaret süresi sonunda yapılan sunum ve gezinin henüz özet olduğunu belirterek tüm Ankaralı hemşerilerimizi ve Ankara’ya gelen misafirlerimizin, özellikle çocuklarımızı bir gününü dolu dolu geçirecekleri gezi ve etkinlik ile hafta sonları dahil, haftanın 6 günü ağırladıklarını belirttiler.

Kurumlarla yapılan çalışmalar sonunda okul gezileri programında yer alma çalışmalarının da tamamlanma aşamasında olmasının kendilerine ayrıca mutluluk verdiğini ifade ettiler.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.