DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Alternatif Tıp Ve Kozmetik Sektörünün Vazgeçilmezi Sinir Otu

Sesli Dinle

Değerli okurlar bu hafta da sizlere, ölümsüzlük otu adıyla da bilinen, alternatif tıp ve cilt bakım sektörünün vazgeçilmez şifalı bitkisi, sinir otu ve faydalarından bahsettim.

Alternatif Tıp Ve Kozmetik Sektörünün Vazgeçilmezi Sinir Otu
01.03.2022
8.518
A+
A-

Merhaba değerli okurlar. Bu haftaki yazımda sizlere, ilaç sektöründe ve kozmetik alanlarda sıkça kullanılan, sinir otu ve faydalarından bahsedeceğim.

Sinir otu, ülkemizde ve dünyanın birçok yerinde doğal ortamlarda yetişebilen şifalı bir bitki türüdür. Sinir otu sulak yerlerde, kırlarda, ormanlarda, su kenarlarında, bataklıklarda ve yol kenarlarında yetişen, uzun yıllar yaşayabilen, ölümsüzlük otu adıyla da bilinir.

Her iklime uygun yetişen sinir otu, 10 santim ve 80 santim arasında uzayan, dar yapraklı sinirli ot ve geniş yapraklı sinirli ot olarak 2 çeşide ayrılır. Sinir otu İbrahim Saraçoğlu tarafından ve birçok uzman tarafından kullanılması önerilen şifalı bir bitkidir.

Halk arasında sinir otu, çıban otu, yara otu, damar otu gibi farklı isimlerle de anılır. Ülkemizde, Kahramanmaraş, Amasya, Sakarya, Çanakkale, Balıkesir Elazığ ve Bingöl’de sıklıkla görebileceğimiz bir bitkidir. Sinir otunun insan sağlığına ne gibi faydaları vardır bahsedelim.

İçeriğinde A, C ve K vitamini başta olmak üzere birçok vitamin içeren sinir otu, kalsiyum, potasyum, fosfor, çinko, demir gibi vücudumuzun ihtiyacı olan minerallerin kaynağıdır. Antibakteriyel, Anti-inflamatuar ve antioksidan özelliklere sahiptir. Alternatif tıpta kullanılan sinir otu, birçok tıbbi ilacın içeriğinde kullanılır. Ayrıca kozmetik sektöründe sıkça ismini duyduğumuz şifalı bir bitkidir.  Sağlık açısından sinir otu grip, nezle, soğuk algınlığı gibi kış hastalıklarında hızlı bir şekilde iyileşme sağlar. Balgam söktürücü özelliği yüksektir. Astım, bronşit ve nefes darlığı gibi problemlerin iyileşmesine destek olur. İdrar söktürücü ve ödem attırıcı özelliği vardır. Mide rahatsızlıklarında etkilidir ve mideyi rahatlatır. Damar tıkanıklığını önleyerek tansiyon üzerinde olumlu etkileri vardır. Kalp krizi ve felç gibi kalp ve damar hastalıklarına karşı vücudu korur. Sinir otu hemoroit hastalığında oldukça etkilidir. Sakinleştirme özelliğine sahip olduğundan depresyon rahatsızlığı yaşayan kişilerin tedavi edilmesinde kullanılır. Akciğer ve karaciğer yağlanmalarının giderilmesinde etkilidir.

Cilt sağlığında etkileri ise, genel olarak hücre yenileme özelliği ile ciltte oluşan yaraların hızlı bir şekilde iyileşmesini sağlar. Egzama ve Sedef gibi cilt rahatsızlıklarında etkilidir. En önemli özelliği ise ciltte oluşan sivilce, akne, siyah noktaları azaltmasıdır. Bu tür rahatsızlığı olan kişilere sinir otu içerikli kremler kullanmasını öneririm. Sinir otunun içerisinde allantoin maddesi bulunur. Bu bileşen iltihap, enfeksiyon, apse ve çıbanları kurutur. Siğil kurutucu özelliğinden dolayı siğil otu adıyla da bilinir. Dolama hastalığında etkilidir. Böcek sokmalarına, ayak parmaklarında oluşan pişikler ve mantarların tedavisinde etkilidir. Diş eti iltihaplarında ve ağız içi yaraların da etkilidir. Ayak ve ayak parmaklarında oluşan şişkinlikleri giderir. Aynı zamanda nasır tedavisinde etkilidir.

Her bitkinin insan sağlığına faydalı bileşenleri olduğu kadar, zararlı bileşenleri de vardır. Bu nedenle güvenilir tesislerde ayrıştırılarak, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına uygun üretilmiş ve onay alınmış şekilde kullanılmasını tavsiye ederim.

Değerli okurlar bu hafta da sizlere, ölümsüzlük otu adıyla da bilinen, alternatif tıp ve cilt bakım sektörünün vazgeçilmez şifalı bitkisi, sinir otu ve faydalarından bahsettim.  Haftaya doğanın farklı bir mucizesi ile buluşmak dileğiyle, sağlıkla kalın hoşça kalın.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.