DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Adalet! Hak! Hukuk!

“ Bir konuyu çok basit bir şekilde anlatamıyorsan o konuyu yeterince anlamamışsındır”

Adalet! Hak! Hukuk!
09.11.2023
1.660
A+
A-

İnsanın kulağına ne kadar da hoş geliyor değil mi?

Hele bir de meydanlar da slogan olarak bağırdığınızı düşünün, kaybolan adaleti hakkı ve hukuku siz tesis edecekmiş gibi, insanı nasıl da öyle galeyana getiriyor değil mi?

Çoğu kez sormuşumdur, talep edilen adalet midir yoksa kendi adaletini uygulayamamak mıdır diye. Hak, hukuk adalet, insanın nefsine göre yürüyecek bir değer değildir, eğer öyle işletirseniz “ayarını bozduğun kantar, gün gelir seni de tartar” deyimi her gece kâbusunuz olarak sizi rahatsız edecektir buna emin olabilirsiniz. Belki de bugün yaşananlar adaletin tecellisidir bunu kim bilebilir ki.

Yüzüncü yılını kutladığımız Cumhuriyet’imizin 70 yılı, etnik, mezhep ve siyasi ideolojilerin insanımızı bölmek için elinden gelen her şeyi yaptığını görmek için daha neler yaşamamız gerekir. Yaşanılan hiçbir olay hiçbir savaş arkasında muktedir güçler olmadan gerçekleşmemektedir, bunları öğrenmek istiyorsanız okuyun araştırın hem kendi inandığınız kitabı hem diğer kutsal kitapları, yaşanılan her şeyin neden yaşandığını ve daha nelerin yaşanabileceğini öngörebilirsiniz o vakit.

Peki araştırdıktan sonra neler yapabiliriz ki biz? derseniz eğer;

Şöyle kısaca özetleyebilirim.

Neydi o Einstein’in sözü “ Bir konuyu çok basit bir şekilde anlatamıyorsan o konuyu yeterince anlamamışsındır” diyordu yanlış hatırlamıyorsam.

Malum günümüzde büyük marketler zincir mağazalar çoğaldı, her ilçede her mahallede her sokakta var bu büyük mağaza zincirlerinin birimleri. Tedarikçiler ve üreticiler bu mağazalara ürün vermek için birbirleri ile yarış halindeler, hatta öyle ki, vereceğini ürünün fiyatını ve ödeme vadesini bile kendileri ayarlıyor siz hiçbir şeye karışamıyorsunuz söz hakkınız yok, oraya ürününüzü satmak istiyorsanız tabi. Aynı üreticiler, mahalle bakkalına ürün verecek olduklarında kendi belirledikleri fiyat ve vade konusunda mahalle bakkalına söz hakkı vermemektedir. Bu benzetmede üretici de, tüketici de, mahalle bakkalı da sizsiniz. Vadeyi ve fiyatı belirleyen büyük mağaza zincirleri ise muktedir güçlerdir. Siz kendinize sizden olana sahip çıkmazsanız bu hal ve ahval günden güne kötüleşerek gidecektir.

Yapamazlar demeyin zira denediler ve bırakın sizi bütün dünyaya yaptılar, güneşi göstermediler insanlara, burnunuzu dışarı çıkarttırmadılar. Dolayısı ile konu başlığımız olan hak hukuk konusuna dönecek olursak, bir işin gücün veya hayatın ömrün gereğini yerine getirmeden yaşayıp Allah’tan ebabil beklemenin bir anlamı yoktur, başta da dediğim gibi,

Ya içinde bulunduğumuz durum hakkın ve hukukun tecellisi ise? Kim bilebilir bunu?

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.