DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Tıbbın Vazgeçilmezi

Sesli Dinle

Değerli okurlar bu hafta da sizlere, alternatif tıp ve geleneksel tıp alanında vazgeçilmez şifalı bitkilerden olan, özellikle erkeklerde andropoz belirtilerini azaltan, vücut direncini arttıran Demir dikeni ve faydalarından bahsettim. 

Tıbbın Vazgeçilmezi
09.11.2021
10.746
A+
A-

Merhaba değerli okurlar. Bu haftaki yazımda sizlere, meyvesi, yaprakları ve kökleri alternatif tıp ve geleneksel tıp alanlarında sıkça tercih edilen, dünyanın birçok yerinde yetiştirilebilir, yabani ot olarak bilinen, özellikle erkekler için mucizevi bir bitki olan, Demir Dikeni ve faydalarından bahsedeceğim.

Demir dikeni, bahçelerde yabani ot olarak bilinir ve tek yıllık çiçekli bir bitkidir. Genellikle Hindistan ve Afrika’da yetişir. Toprak üzerinde yatık olarak büyür, yaprakları 10 ila 15 yapraklı olur ve çiçekleri küçük açık sarı renktedir. Boynuz şeklinde sivri uçlara sahip olan meyveleri 10 mm çapındadır.

Demir dikeninin kökleri alkaloid, azot, resin ve sabit yağlar barındırır. Meyvelerinde ise %5 yağ,  glikozid proteinler ve inorganik maddeler bulunmaktadır. Aynı zamanda 14’ten fazla amino asit içerir. Sap ve gövdesi ise nişasta açısından zengindir.

Ülkemizde şifalı bitki olarak kullanılan bitkiler arasında olan demir dikeni, alternatif tıp ve geleneksel tıp uygulamalarında sıkça kullanım alanına sahiptir. Demir dikeni, son yıllarda sıkça tercih edilen besin takviyesi haliyle de oldukça ilgi görmektedir. Demir dikeninin içeriğinde yüksek oranda saponinler bulunmaktadır. İçerdiği aminoasitlerden biri olan arginine sperm üretiminde oldukça önemlidir. İçeriğinde bulunan Amino asitler saponinler ve diğer faydalı bileşenler vücuda kuvvet ve zindelik verici fiziksel performans ve istek arttırıcı özelliklere sahiptirler. Özellikle stresli yoğun çalışan kişiler, egzersiz ve spor yapanlar, kas güçlendirici vücut dayanıklılığını ve enerjilerini arttırmak için demir dikeni tercih etmektedirler. Damar tıkanıklığına iyi geldiği bilinmektedir.

Düzenli kullanıldığında idrar yollarının normale dönmesini sağlar ve idrar söktürücü özelliğe sahiptir. Ayrıca idrar yolu enfeksiyonlarının azalmasına yardımcıdır. Kilo almak isteyenler için iştah açıcı özelliktedir. Böbreklerde oluşan taş ve kum gibi maddelerin vücuttan kısa sürede atılmasını sağlar ve böbreklerin daha hızlı çalışmasını destekler.

Erkeklerde andropoz belirtilerini azaltır, sperm sayısını arttırır, hareketlilik ve testosteron seviyesini arttırmakta ve testesteronlardaki kas gelişimi düzenlemektedir. Erkek ve kadın her iki cinste cinsel güçlerini arttırma açısından faydaları bilinmektedir. Kadınlarda yumurtlama problemlerinde oldukça etkileri vardır. Demir dikeni afrodizyaktır ve kadınlarda süt arttırıcı özelliği vardır. Hormon bozukluklarında denge sağlayarak vücuttaki kıllanma oranlarını düzenler.

Karaciğer dostudur, karaciğerde oluşan ödemleri söktürür aynı zamanda alkol kullanımının azalmasına yardımcıdır ve karaciğerde bulunan asit emilimini kolaylaştırır. Şeker hastalığı ve damar tıkanıklığında etkileri vardır. Yüksek tansiyonu normal seviyeye dönmesinde yardımcıdır. Kalp damar hastalıklarında etkilidir. Demir dikeni siroz, hepatit, sarılık, safra kesesi hastalıkları gibi durumlarda,  kolesterol seviyesini düşürmekte etkilidir.

Demir dikeni, silimarin adıyla bilinen antioksidan ve flavonoidin gibi bileşenler içermektedir. Silimarin bağışıklık duvarını güçlendirerek vücudun direncini arttırır, DNA hasarlarını onarır ve vücudu kansere karşı korur. Vücutta oluşan kanserli tümör büyümesini tersine çevirerek kanser gelişimini azaltmada oldukça etkilidir. Prostat, meme ve servikal hücrelerde kanserli hücrelerin büyümesini engellediği kanıtlanmıştır.

Demir dikeni güçlü bir anti-enflamatuar özelliğe sahiptir. Antioksidan özelliği ile Demir dikeni inflamasyonu azaltmaya yardımcı olur, ayrıca cildin yaşlanmasını önler ve ciltte sağlıklı ve ışıltılı bir görünüm sağlar. Demir dikeni östrojen eksikliğinden dolayı oluşan kemik kaybını önlemeye yardımcıdır. Kemik sağlığını korur ve güçlendirir. Demir dikeni oksidatif stresle savaşmaya yardımcı olur ve genel olarak vücut sağlığını iyileştirir. İçeriğinde bulunan Silimarin egzama, Sedef, kaşıntı, kızarıklık ve kalın cilt yaralanmaları gibi cilt rahatsızlıklarında iyileştirici etkiye sahiptir.

Her bitkinin insan sağlığına faydalı bileşenleri olduğu kadar, zararlı bileşenleri de vardır. Bu nedenle güvenilir tesislerde ayrıştırılarak, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına uygun üretilmiş ve onay alınmış şekilde kullanılmasını tavsiye ederim.

Değerli okurlar bu hafta da sizlere, alternatif tıp ve geleneksel tıp alanında vazgeçilmez şifalı bitkilerden olan, özellikle erkeklerde andropoz belirtilerini azaltan, vücut direncini arttıran Demir dikeni ve faydalarından bahsettim.  Haftaya doğanın farklı bir mucizesi ile buluşmak dileğiyle, sağlıkla kalın, hoşça kalın.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.