DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Gençlik İksiri Maca Bitkisi

Sesli Dinle

Sinir sisteminde oldukça etkisi bulunan maca kökü stres, depresyon, panik atak, yorgunluk ve kaygı bozukluğu gibi rahatsızlıkların riskini en aza indirir. Yüzyıllardır doğurganlığı arttırdığı için bitkisel tedavilerde kullanılan maca kökü, kadınlarda doğurganlık sorunlarını gidererek üremede etkisi vardır.

Gençlik İksiri Maca Bitkisi
27.04.2021
9.012
A+
A-

Merhaba değerli okurlar. Bu haftaki yazımda sizlere doğanın 3000 yıllık mucizesi maca bitkisinden bahsedeceğim. Maca (Lepidium meyenii), turpgiller ailesinden gelmektedir. Maca Kökü Güney Amerika kıtasında Peru’nun Ant dağlarında doğal olarak yetişmektedir. Peru ginsengi olarak bilinen maca kökü, dolunayda özel ritüeller eşliğinde hasat edilir. Bakıldığında şalgam veya turp köküne benzer bir yapısı vardır. Bu nedenle de turpgiller ailesindendir. 8 – 16 ay gibi bir sürede hasat edilerek olgunluğa erişir.

Maca kökü genelde kırmızı, mor, mavi, siyah, yeşil, altın veya krem renkte olabiliyor. Krem renkte olan maca kökü tatlı bir türdür, siyah renkte olan acımsı bir tada sahip olup genelde enerji için kullanılmaktadır. Kırmızı türünün araştırmalara göre prostata iyi geldiği bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Maca kökünün besin değeri tahıllara benzer. İçeriğinde % 60-70 oranında karbonhidrat, %10-15 oranında protein, %8 oranında diyet lifi ve %2 yağ oranı bulunur. Maca kökü içeriğinde kalsiyum, magnezyum, çinko, demir, potasyum, iyot, proteinler, doğal şeker, B1, B2, gibi birçok vitaminler ve yağ asitleri bulunur. Hormonal dengesizliklerin düzeltilmesi ve libidoyu yükseltmek gibi çok sayıda yararı olan maca kökü içeriğinde vitamin ve minerallerle şifa kaynağıdır diyebiliriz.

Genel olarak faydalarını sıralayacak olursak, Maca kökü özellikle spor yapan ve kas geliştirmek isteyenlere tavsiye edilmektedir. Konsantrasyon bozukluğuna karşı etkileri fazladır. Aşırı yorgunluk, halsizlik ve bitkinlik hissine karşı enerji seviyesini yükselterek vücuda direnç kazandırır. Strese karşı fiziksel ve zihinsel olarak adaptasyon sağlamasına yardımcı olur. İçeriğinde bulunan mineraller cildin ve saçların deforme olmuş hücrelerini yenileyerek parlaklık ve ışıltı kazanmasını sağlar. Saç dökülmesini engellemek de maca kökünün özelliklerindendir.

Sinir sisteminde oldukça etkisi bulunan maca kökü stres, depresyon, panik atak, yorgunluk ve kaygı bozukluğu gibi rahatsızlıkların riskini en aza indirir. Yüzyıllardır doğurganlığı arttırdığı için bitkisel tedavilerde kullanılan maca kökü, kadınlarda doğurganlık sorunlarını gidererek üremede etkisi vardır. Kısırlık tedavisi için erkeklerde uygulanan bitkisel yöntemlerin başında Peru Ginsengi yani Maca kökü gelmektedir. Yine kadınlarda menopoz semptomlarına karşı etkisi vardır. Özellikle kadınlarda menopoz etkileri olarak bilinen psikolojik sendrom bu bitkinin düzenli kullanımıyla çözüme ulaşmaktadır. Her iki cinste doğal hormon dengeleyici özelliği bulunur. Hipofiz bezi ile beyin arasını kuvvetlendirdiği için hormonlarda aşırı derecede bir değişim olmasını önler.

Kuvvet verici ve atletik performansı arttırıcı etkisi vardır. Yaşlanmaya karşı etkisi olan maça kökü gençlik iksiri olarak da bilinmektedir. Cildi canlandırarak yeni hücre üretimine destek olur.  Bağırsak tembelliğine karşı etkileri görülmüştür. Bağışıklık sistemini güçlendirme etkisi bulunan maça kökü birçok hastalığa karşı vücudun direncini artırır.  İçeriğinde bol miktarda vitamin ve mineral olmasından dolayı sinir sistemi üzerinde oldukça etkilidir. Depresyona karşı etkisi olan peru ginsengi rahatlama sağlayarak pozitif düşünmeyi sağlar.  Depresyon, hayata karşı isteksizliğe ve hayat enerjisinin düşmesine sebep olur. Maca kökü hayat enerjisinin geri kazanılmasına destek verir.

İçeriğinde yüksek derecede bulundurduğu antioksidanlar ve temel yağ asitleri beyin hücrelerinin kalkanı olarak çalışırlar. Serbest radikallerin neden olduğu bozulmayla ve savaşmaya yardım eder. %16 oranında protein içeren maca kökü et tüketmeyenler için mükemmel bir besin kaynağıdır. Son yıllarda artan virüsler nedeniyle hastalıkların da giderek çoğalmasıyla, uzmanlar bu tür gıdaların bolca tüketilmesini öneriyor. İlerleyen yaşlarda unutkanlık, alzheimer gibi hastalıkların oluşumunu engelleyici özelliği vardır. Toz, tablet veya kapsül şeklinde üretimi ile her bireyin kullanması gereken doğanın bize sunduğu 3000 yıllık şifa kaynağından da bahsetmeye çalıştım.

Haftaya doğanın yeni bir mucize bitkisi ile buluşmak dileğiyle sağlıkla kalın, hoşça kalın.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.