DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Pekmez Yağlaşı Tatlısı

Sesli Dinle

Ordu mutfağı tarihsel gelişim süreci içerisin de aldığı göçler sayesinde de daha fazla zenginlik ve çeşitlilik kazanmıştır. Yöre de yaşayanların örf ve adetleri, gelenek ve görenekleri ile şekillenmiştir.

Pekmez Yağlaşı Tatlısı
24.03.2021
21.833
A+
A-

Değerli okurlarım, kısa bir aradan sonra hepinize merhaba. 81 ilimizde bugün ki durağımız, gerçekleştirdiğimiz anket sonucunda Ordu olmuştu. Bende, sizler için araştırıp hem kolay hem de herkesin evinde bulunan malzemelerle güzel bir tarif hazırladım.

Tarife geçmeden önce Ordu’dan biraz bahsedelim. Ordu mutfağı, yörenin coğrafi özelliklerine göre şekil almış bir mutfak.  Balık, sebze ve meyve yönünden zengin Karadeniz kıyısın da olması sebebiyle dağ, yayla ve deniz kültürünün iç içe olduğu bir mutfağa sahiptir. Tabi ki bu da zengin bir mutfak kültürüne sahip olmasına vesile olmuştur.

Ordu mutfağının oluşumunda; balıkçılık, fındık, mısır tarımı, arıcılık ve yaylacılığa da bağlı olarak ekonomi en etkili olan kısımdır. İl içerisin de yüksek kesimlerdeki gibi alt yöreye ait coğrafi koşullardaki değişikliğe bağlı olarak halkın yiyecek ve içeceklerinde de farklılıklar görülmektedir. Kıyı kuşağı yağışlı ve ılıman iklime sahip olduğundan bitkisel ve hayvansal temelli beslenme söz konusu olmaktadır. Özellikle Perşembe, Gülyalı, Fatsa ve Ünye ilçeleri balık, bal, et, köfte ve ekmeği ile ünlüdür. Perşembe Karadeniz’in doğal liman özelliğine sahip nadir kıyılardandır. Bölge de genellikle olta ve ağ ile avlanabilen mezgit balığı çok fazla talep görüyor. Son yıllar da kültür balıkçılığı da geliştiği için hamsi, levrek ve somon balığı da sofralarda yerini almaya başlamış durumdadır. Yükseklere çıkıldıkça iklimin daha çok sertleştiği ve yayla kültürüne geçildiği görülüyor. Mesudiye, Kabadüz, Kumru, Gölköy, Korgan, Gürgentepe, Aybastı gibi yaylalar uzun yıllardır hayvancılıkla geçinmektedir. Bu nedenle etli, hamurlu, mısır, patates ve buğday ürünlerinin bu yörelerde sofraya gelme sıklığı oldukça fazladır.  Kıyı kuşağında genellikle sığır eti tüketimiz fazlayken, yükseklerde ki yaşam alanlarında özellikle de yaylalarda koyun eti tüketimi daha fazladır. Kapalı toplum yapısına sahip yüksek rakımlı coğrafyalar da yakın zamana kadar geleneksel mutfak kültürünün korunduğu görülmektedir.

Ordu mutfağı tarihsel gelişim süreci içerisin de aldığı göçler sayesinde de daha fazla zenginlik ve çeşitlilik kazanmıştır. Yöre de yaşayanların örf ve adetleri, gelenek ve görenekleri ile şekillenmiştir. Özellikle Gürcü yemekleri ile ordu mutfağı zenginliğinin arttığı gözlemlenmiştir. Ordu mutfağına balık ve sebze yemekleri, turşu kavurmaları doğa da kendiliğinden yetişen yöreye özgü bitkilerden yapılan yemekler, hamur işleri ve evde açılan özellikle fındıkla yapılan tatlılar hakimdir.

Bugün sizlere vereceğim tarifte hem vitamin deposu hem de aşırı kolay olan Pekmez Yağlaşı Tatlısıdır. Pekmez severlerin çok hoşuna gideceğinden eminim. “Oldukça az bir malzemeyle, bu kadar lezzetli bir tatlı yapılır mı?” Demeyin. Gerçekten yaptım ve oldu. Sizlerin de inanamayacağınız bu enfes tarifle karşınızdayım. Hadi daha fazla oyalanmadan hemen tarife geçelim.

 

PEKMEZ YAĞLAŞI TATLISI

MALZEMELER

  • 2 su bardağı pekmez (üzüm)
  • Aldığı kadar mısır unu
  • Kaymak
  • 2 yemek kaşığı şeker (şekerli seviyorsanız isteğe bağlı)

 

YAPILIŞI

Tuba Yılmaz’ ın mutfağından Pekmez Yağlaşı Tatlısı Yapılışı ( İzle )

  • 2 su bardağı pekmezi sulandırıyoruz.
  • Sulandırdığımız pekmezin içine aldığı kadar mısır unu ilave ediyoruz.
  • Ocağımızı açıp muhallebi kıvamına gelene kadar kısık ateşte pişiriyoruz.
  • Piştikten sonra servis tabağına alıyoruz üzerine kaymak ile servis yapıyoruz.

Afiyet olsun.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.