DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Baskın Seçim Olur Mu?

Sesli Dinle

Dilerim ki ekonomik politikaların; sağlık politikalarının, eğitim politikalarının konuşulduğu normal bir seçim yaşarız.

Baskın Seçim Olur Mu?
22.04.2022
5.148
A+
A-

Geçen hafta kulis haberciliğini seven birkaç haber sitesinde hükümetin Eylül-Ekim aylarında baskın seçim yapma ihtimalinin olduğunu okumuştum. Haberin doğru ya da yanlış olduğunu şuan için bilmemize imkân yok. Fakat doğruysa bu haber beni korkutur. Çünkü normal şartlarda böylesi bir ekonomik tabloda hiçbir iktidar erken ya da baskın bir seçim yapmak istemez. Eğer yaparsa da şartları anormal hale getirip öyle yapması kaçınılmazdır. Tam da endişem burada başlıyor. Yakın tarihimiz seçim öncesi patlayan bombalar, yitip giden canlarla dolu maalesef.

Bugün de bu fısıltıların yayılmasının hemen ardından önce Kuzey Irak’a gerçekleştirilen Pençe-Kilit operasyonunun haberi geldi. Sonra Bursa’da İnfaz Koruma Memurlarını taşıyan servis aracına bombalı saldırı haberi… Bu iki işaret fişeği bu yazın çok sakin geçmeyeceği endişesini duymama sebep oldu.

Sonrasında Cumhurbaşkanı Erdoğan göçmenlerle ilgili dil ve tutumunu değiştirip Suriyeli mültecilerin geri gönderilebileceğine dair sinyaller verdi. Tüm bunların peş peşe gelmesi baskın seçim ihtimalinin çok da yersiz bir dedikodu olmadığını gösteriyor.

İktidarın baskın seçim yapma ihtimalini güçlendiren diğer bir husus da muhalefetin hala dağınık bir görüntü çizmesi ve henüz birleşik bir güç kuramaması olabilir. Altılı masadaki huzursuzluk artık dışarıdan da gözle görülür boyuta ulaştı. Orada da mültecilerin durumu ve akıbeti ile alakalı fikir ayrılıklarının olduğu görünüyor. Ayrıca seçim yasası sonrası Temel Karamollaoğlu’nın üçüncü ittifak olasılığını gündeme getirmesi de “altılı masada kriz mi var” sorusunun daha yüksek sesle sorulmasına neden oldu.

Peki, korkulan olur ve bu yaz çatışmalı bir şekilde geçerse sonbahardaki olası baskın seçimde AKP ve MHP oyunu artırmış olur mu? Bence olur. Daha önce örnekleri mevcut. Bu durum siyasetin doğasına aykırı gibi gelse de aslında değil. Çünkü siyasette her iktidarın çatışmalı süreçten uzak duracağı, her çatışmanın iktidara oy kaybettireceği varsayımı doğru değildir. Türkiye’de de sadece mevcut iktidarın dönemini göz önüne aldığımızda bile bu gerçeğe şahit oluruz… İktidar hangi çatışmalı süreçten oy kaybederek çıktı? Tam tersine “barış süreci” denilen süreçte oyları azalmış, Haziran seçimlerine öyle girmişlerdi. Sonrasında çatışmalı süreç tekrar başlamış ve iktidar oylarını yeniden artırmıştı.

Bunu iki duruma bağlamak mümkün. Birincisi Türkiye’deki sağ, muhafazakâr ve milliyetçi seçmenin özellikle çatışmalı dönemlerde geleneklerinden ve ideolojik nedenlerden ötürü sorumlu aramak yerine –sorgusuzca- fikri yakınlık hissettiği, milliyetçi söylemler geliştiren iktidara daha çok bağlanması. İkinci neden ise çatışmalı dönemlerde gündemden düşen ekonomik kriz, işsizlik, istihdam, tarım gibi iktidar açısından sorumluluk gerektiren konuların rafa kalkması. Takdir edersiniz ki kötüye giden bir ekonominin konuşulmaması her iktidarın işine gelir.

Sonuç olarak kıymetli Mevzuhaber okurları, baskın seçim iddialarını yabana atmamak için güçlü nedenlere sahibiz diye düşünüyorum. Seçimin baskın ya da zamanında olması çok da umurumda değil açıkçası. Ama her seçim öncesi tırmanan gerilimler, patlayan bombalar, artan korkular umurumda…

Dilerim ki ekonomik politikaların; sağlık politikalarının, eğitim politikalarının konuşulduğu normal bir seçim yaşarız.

Başka türlüsü çok can sıkıcı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.