DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Hobiler Kişiliği Yansıtır mı?

Sesli Dinle

Benjamin Franklin:’’ Hayatınızı seviyorsanız, zamanınızı boşa geçirmeyiniz; zaman hayatınızın ta kendisidir.’’ Der…

Hobiler Kişiliği Yansıtır mı?
28.12.2020
9.240
A+
A-

HOBİLER KİŞİLİĞİNİ NE KADAR YANSITIR?

Hobiler, boş zamanlarda keyif alarak ve bizlere bir şeyler katması amacıyla yapmış olduğumuz etkinliklerdir. Geçen hafta yazımda, öz geçmişte hobilerin ne kadar önemli olduğundan kısaca bahsetmiştim. Hobileri, sadece öz geçmişle sınırlandırmamak gerekiyor. Pandemi süreci ile birlikte oldukça fazla zamana sahip olduğumuz düşünülürse, hobiler hayat standardımızı ve enerjimizi yükseltecek önemli faktörler arasındadır.

İnsanlar, hayatlarını idame ettirebilmek için birtakım işlerle meşgul olurlar. Kişiler kariyerli, başarılı ve sevdiği işlerle meşgul olsalar bile, boş zamanlarında kendilerini geliştirme ve keyif alma gayesinde olmazlarsa günümüz zorlu hayat şartları karşısında birtakım sıkıntılarla karşılaşabilirler. Motivasyon kaybı, tükenmişlik sendromu, duygu kontrolünde yaşanan zorluklar bunlardan birkaçıdır.

Şöyle ki, hobilerin önemi burada ortaya çıkıyor. İş hayatında ve özel hayatımızla yapmış olduğumuz etkinliklerin birçoğunda beynin sol lobunu kullanmaktayız. Düzenli olarak sadece sol lobun kullanılması belirli bir süre sonra tekdüze düşünmemize ve hayatta aşmamız gereken dönem sorunları karşısında zorlanmamıza neden olmaktadır. Sadece akademik kariyer başarısı içerisinde olan insanlar hayatlarını çeşitli hobilerle desteklemezlerse doğru tercih yapma konusuna oldukça zorlanıyorlar. Okul derslerinin gayrısında, boş vakitlerinde egzersiz yapmayan, sosyal çevre edinmeyen, kendini farklı alanlarla geliştirme çabası içerisinde olmayan öğrenciler belirli bir zaman sonra akademik olarak hedeflerini gerçekleştirseler de sosyal anlamda istenilen seviyeye ulaşmaları kolay olmayacaktır. Bu sebeple, çocuklarımızı okul başarılarının yanında hayattan daha fazla keyif almalarını, deşarj olmalarını sağlayacak fiziksel ve zihinsel uğraşlarla desteklemeliyiz.

Hayatta tercih şansımızın olmadığı durumlar mevcuttur. Hobiler, direkt olarak tercihlerimizin sonucu olduğu için tanımadığımız kişilerle ilgili çıkarımda bulunulması açısından önem arz etmektedir. Bu açıdan kişilerin yapmış olduğu hobiler, bir nevi karakteriyle ilgili ipucu vermektedir. Bir alana ne kadar hâkim olduğunu, hangi alanlarda kendini geliştirmeyi düşündüğünü, hayata karşı duruşunu, bakış açısıyla ilgili çıkarımlarda bulunulması açısından oldukça önemlidir. Hobiler boş vakitlerimizde bize keyif veren faktörler olduğu gibi, bazen de mülakatta kendimizi tanıtmamızı ve işi almamızı ya da elenmemizi sağlayan durumlardır. İşveren yetkilileri arasında yapılan bir çalışmaya göre yetkililer, %65 oranında hobileri önemsiyor ve mülakatta hobilerle ilgili soru soruyorlar.

Nitekim, kurumsal bir firmanın yönetim kurulu başkanı nadir de olsa mülakatlara katılıyor ve görüşmeye gelen kişilere hobilerini soruyor. Görüşmenin birisinde arkadaşın birisi çok iyi satranç oynadığını belirtiyor. Yetkili, satranç oynamaya ilgi duyduğu için hayali olarak oynamaya başlıyorlar. İki, üç hamle sonra arkadaş mat oluyor. Aslında sadece mat olmakla kalmıyor, işe de alınmıyor. İşe alınmama gerekçesi ise, çok iyi olduğunu ifade etmesine rağmen birkaç hamlede mat olmasıydı. Yönetim kurulu başkanı, çok iyi değil de satranç oynarım demiş olsaydı işe alınabileceğini belirtiyor. Bu örnekte, kişinin işe girememesinin nedeni satranç konusunda iyi olmayışı değil tabii ki de. Yapmış olduğu etkinlik üzerinde ne kadar farkındalığa sahip olduğu ile ilgili işverenin yapmış olduğu çıkarım. İlk izlenim için ikinci bir şansa sahip olamayabiliriz. İlgi alanımızı belirtirken buna dikkat etmemiz gerekiyor. Hobi olarak, çok fazla kitap okuduğunu belirten birisine okumuş olduğu son kitabı ya da çok sevdiği birkaç kitabı söylemesini istediğimizde cevap alamıyorsak karşıdaki kişinin mevcut durumla ilgili yeterliliğe sahip olmadığını düşünmemiz ve onun karakteriyle ilgili birtakım ipucu edinmemiz gayet normal.

Hobiler sadece boş zamanların değerlendirildiği etkinlikler değildir. Hobilerin, insanlara birtakım beceriler kazandırdığını ve insanların kişiliğiyle ilgili ipuçları verdiğini belirtmiştik. Bazı hobilerin kişilere kattıkları beceriler şu şekildedir:

Satranç: Stratejik ve analitik düşünme becerisini geliştirir.

Kitap okumak: Empati yeteneğinizi geliştirir. Farklı kültürleri, insanları tanımanıza olanak sağlar. Kitap okumak, geçmiş yüzyılların en seçkin zekalarıyla buluşmanıza vesile olur.

Kodlama, Programlama: Analitik becerilere ve öğrenme arzusuna sahip olduğunuzu gösterir.

Futbol: Takım oyununa yatkın ve heyecanlı, mücadeleci bir yapıya sahip olduğunuzu gösterir.

Yemek Yapmak: Kreatif ve mükemmel doğaçlama yeteneğine sahip olduğunuz anlamına gelir.

Dil Öğrenme: Çeşitliliği kabul ettiğinizi ve farklı kültürleri öğrenme çabasında olduğunuz izlenimi verir.

Balıkçılık: Sabırlı, odaklanan ve kararlı yapınız olduğunu gösterir.

Benjamin Franklin:’’ Hayatınızı seviyorsanız, zamanınızı boşa geçirmeyiniz; zaman hayatınızın ta kendisidir.’’ Der.

Zamanını iyi değerlendiren huzurlu, mutlu bireyler olmanız temennisiyle.  Sağlıcakla kalın.

YORUMLAR

  1. Abidin imal dedi ki:

    Yorumlarınız çok başarılı severek takip ediyorum