DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Gazi Üniversitesi Faydalı Projelerle Gündemde

“Yaşamak istediğin gibi yaşat” sloganıyla Üniversite bölüm Öğretim Üyeleri Prof. Dr. H. Güçlü Yavuzcan, Dr. Murat Önder, Dr. Cemil Yavuz, ve Barış Gür öncülüğünde, bölüm öğrencileri Edibe Zehra Kanıbol, Alperen Mamalı, İdil Özbek, Güllü Sinem Avcı ve Elif Öztürk branşlarında, ders projesi olarak sıra dışı bir çalışmaya imza attılar.

Gazi Üniversitesi Faydalı Projelerle Gündemde
29.06.2021
10.588
A+
A-

Eğitmen ve Eğitim Farkı.

Türkiye’nin en köklü üniversiteleri arasında yer alan, Başkent Ankara’da bulunan Gazi Üniversitesi birçok alanda pozitif örnek olmaya devam ediyor.

Endüstriyel tasarım bölümü 2. Sınıf öğrencilerinin, içinde bulunduğumuz zor günlere rağmen ders projeleri kapsamında yaptıkları çalışmalar hem günümüzde fark yaratıyor hem de gelecek adına umutları yeşertiyor.

Yoğun şehir yaşamı ve hatta çeşitli şekillerde taşra bölgelere taşan yoğun insan nüfusu, aynı dünyayı paylaştığımız diğer canlılar adına her geçen gün yaşam şartlarının daha zorlaşması anlamına geliyor. Bu duyarlılıkla ve bilinçle yetişen insanların varlığı ise bu zor koşulların yumuşamasına, yaşam hakkının bir bütün olarak korunmasına katkı sağlıyor.

“Yaşamak istediğin gibi yaşat” sloganıyla Üniversite bölüm Öğretim Üyeleri Prof. Dr. H. Güçlü Yavuzcan, Dr. Murat Önder, Dr. Cemil Yavuz, ve Barış Gür öncülüğünde, bölüm öğrencileri Edibe Zehra Kanıbol, Alperen Mamalı, İdil Özbek, Güllü Sinem Avcı ve Elif Öztürk branşlarında, ders projesi olarak sıra dışı bir çalışmaya imza attılar.

Bölüm hocalarının rehberliğinde sokak hayvanları için kullanım kolaylığını arttıran, pratik taşıma sağlayan, temizliği zahmetsiz yenilikçi ürünler tasarlayarak, üretimini gerçekleştirdiler. Bu çözümlemeler sadece hayvanların bakımını sağlayan insanlara yönelik olarak geliştirilmedi. Hayvanların kullanım kolaylığı ve ihtiyaçları tasarımdan, üretime tüm aşamalarda titizlik gösterilen ayrıntılar arasında yer aldı.

Bölüm öğrencilerinin her aşamasını bizzat emek vererek yürüttüğü, tasarım sonrası üretimi tamamlanarak rehber hocaların onayından geçen ürünler Zekiye Taş Köklü’nün kurucusu olduğu Ankara Hayvan Kurtarma Derneği’ne bağışlandı.

Bölüm öğretim üyelerinin ve öğrencilerinin yürüttüğü çalışmalar ile toplam 22 ilde 175 kulübe ve 23 besleme ünitesi yapıldığı belirtildi.

 

Bölüm öğrencilerinden Edibe Zehra Kanıbol tasarladığı mama ünitesini; “Ürünümü farklı boylarda köpeklerin rahatça kullanabilmesi için hayvanların anatomik yapısını inceleyerek tasarladım. Mama kaplarının farklı boylarda olmaları sayesinde köpekler mamalarını rahatça yiyebilir, yutmakta herhangi bir sıkıntı çekmezler. Mama kaplarını da üniteye farklı bağlantı elemanları kullanarak sabitledim ki hem kaplar yerinden kolayca çıkmasın hem de köpekleri besleyen kişi suyu ve mamayı kabı arkaya devirerek rahatça yenileyebilsin.  Bunun dışında mamaları güneşten ve yağmurdan korumak için ünitenin üstüne tasarladığım çatıyı ekledim.” Sözleriyle tanıttı.

Elif Öztürk; “ Ürünümü köpeklerin yazın ve kışın gelişen farklı ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak tasarladım. Kulübenin ön kapağı açılarak yazın gölgelik alan miktarı arttırılır ve içerdeki hava sirkülasyonuna katkısı olur. Kışın ise kapak indirilerek içeri soğuk girmesi engellenir. Zemindeki eğim sayesinde yağmurlu havalarda kulübe içine su akışı da engellenmiş olur.” Sözleriyle projesini anlattı.

İdil Özbek; “Kulübem sokak hayvanlarının genel boyutları göz önüne alınarak büyük ırk köpeklerin de rahatlıkla barınabileceği ebatlardadır. Ayrıca, hayvan severlerin mamaları kolaylıkla bırakabilmeleri ve bu mamaların uzun süreli depolanabilmesi için yan tarafındaki mama ünitesi 4-5 kg mama alma kapasitesine sahip olarak tasarlanmış olup, üniteye su kabı da eklenmiştir. Bu kulübeyi tasarlamamdaki amaç ise sokak köpeklerine sıcak bir yuva sunmanın yanı sıra beslenme ihtiyaçlarının da korunaklı ve uzun süreli bir şekilde karşılanmasıdır.” sözleriyle tasarımını anlattı.

Alperen Mamalı projesini şu sözlerle anlattı: “Ben barınaktaki hayvanlara her türlü hava koşulunda çeşitli mamaları taşıyıp dağıtabileceğimiz bir mama dağıtım arabası tasarlamak istedim. Normalde kuru mamalar el arabası ile taşındığından dolayı yağmurlu havalarda mamaların şiştiğini ve yenilemeyecek hale geldiğini ve aynı zamanda çeşitli mamaları taşıyamadığımızı tespit ettim ve buna uygun olarak bölmeleri olan üstü kapalı bir araba tasarladım. Arabanın alt bölümüne ekstra mama torbasını da koyabileceğimiz bir depo yaparak taşıyabileceğimiz mama miktarını arttırmak istedim.”

Güllü Sinem Avcı ,tasarımını “Projeme başlarken göz önünde bulundurduğum şey kolay kurulabilir ve temizlenebilir olmasaydı. Bu yüzden de yapmış olduğum 10 adet kulübe ile köpeklerin açık alanda dolaşmaya çıktığı saatlerde güneşten, yağmurdan ve rüzgardan korunabilecekleri, yaza ve kışa uygun, birleştirme elemanları olmadan birbirine geçirilerek, kolay kurulup çıkarılabilen bir kulübe tasarladım.” sözleriyle açıkladı.

Önceki yıllarda da sokak hayvanları için çeşitli projeler düzenleyen Gazi Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Bölümü neredeyse her sene projelerinden birinde sokak hayvanları üzerine çalışmakta. Öğrenciler de yaptıkları projelerle hem yenilikçi tasarımlara imza atmakta hem de hayvanların çokça ihtiyaç duydukları ürünleri onlara bağışlamaktadırlar. Projenin asıl amacının “Öğrencilere sadece proje kapsamında ürün tasarlamak değil, hayatları boyunca onlardan sevgi bekleyen hayvanları her zaman korumalarını ve merhamet ile yaklaşmalarını sağlamak” olduğunun altı çizildi.

Yeni kazanımlara, tasarımlara, gelişime, farkındalığa ilham olan çalışmalar ve bağışlar sayesinde hayvan koruma barınaklarının da ihtiyaçlarının bir nebzede olsa giderilmesinin memnuniyet yarattığı da somut gerçek olarak değerlendirildi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.