DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Sınai Mülkiyet Hakları Ve Vergisel Avantajları

Sesli Dinle

Dünya bizim onu düşlediğimiz gibiyse ve önce hayaller varsa, daha çok yenilikler ve buluşlar olur,  umarım bizlere de kısmet olur, iyi günlerde görüşmek üzere, sağlıcakla kalın.

Sınai Mülkiyet Hakları Ve Vergisel Avantajları
19.10.2022
2.894
A+
A-

Kalite, bir ürün ya da hizmet ile ilgili özelliklerin belirlenen veya olabilecek ihtiyaçları karşılama derecesidir,   Verimlilik ise, işletmenin sahibi olduğu bütün kaynakları etkin şekilde kullanarak iyi sonuçlar elde etmektir.

Kalite ve verim  için,  yüksek teknolojili üretim yapmak ve  ürünlere yenilik getirmek ve bunları başka malların imalinde kullanmak  önemli bir ekonomik gelişimdir, yeni buluş ve icatlar ise ülkelerin sanayilerinin gelişmesindeki kilometre taşlarıdır.

Yeni buluşların getirdiği haklar, Ülkemizde ve tüm dünyada korunmaktadır. TSE korumalı markanın korunma süresi 10 yıldır, Patent: Buluş sahibinin buluşunu belirli bir süre üretme kullanma satma veya ihraç etme hakkıdır.  İncelemesiz patentler 7 yıl, faydalı modeller 10 yıl, ve incelemeli patentler 20 yıl korunmaktadır. Faydalı model ise bazı teknik ve yöntemlerin patent kapsamı dışında kaldığı durumlarda, dünya çapında yeni olan ve sanayiye uygulanabilen buluşların sahiplerine koruma sağlayan bir sınai koruma hakkıdır. Faydalı model belgesi patent ve kıyaslandığında Hem daha kısa zamanda hem de daha az masrafla alınabilmektedir. Coğrafi işaret belgesi ise  üretimi işlenmesi ve diğer işlemlerinin tümüyle bir yöre, alan ve bölge sınırları içerisinde yapılan ürünlere verilen isimlerdir. Örneğin Malatya kayısısı, Afyon kaymağı gibi. Bu ürünlerin nitelikleri, kalitesi, namı ve diğer özellikleri, belli bir coğrafi yerin doğası ve beşeri unsurlarından doğan özellikler taşır.

Sınai mülkiyet hakları, Ulusal ve Uluslararası kuruluşlarca korunduğu gibi Kurumlar vergisi kanunu 5. maddesi ve KDV kanunu 17.Maddesi kapsamında vergisel avantajlar da taşımaktadır.

İstisnadan Faydalanacak olanlar: TC Vatandaşları, T.C de Ticari ve zirai faaliyette bulunanlar, Paris sözleşmesi ve Dünya Ticaret örgütü anlaşması hükümleri dahilinde başvuru hakkına sahip kişiler ile Karşılıklılık ilkesi gereğince yabancı uyruklu kişilerdir.

%50 Vergi İstisnası kapsamındaki kazanç ve iratlar ise: Türkiye’de gerçekleştirilen araştırma geliştirme, yenilik faaliyetleri ile yazılım faaliyetleri  neticesinde ortaya çıkan buluşların,

  1. Kiralanması neticesinde elde edilen kazanç ve iratlar.
  2. Devri ve satışı neticesinde elde edilen kazanç ve iratlar.
  3. Türkiye de seri üretime tabi tutularak satılması neticesinde elde edilen kazanç ve iratlar.
  4. Türkiye’de gerçekleştirilen üretim sürecinde kullanılması sonucu, üretilen ürünlerin satışından, patentli ve faydalı model belgeli buluşa atfedilen kısma ilişkin kazanç ve iratlar.
  5. Buluşa yönelik alınan tazminatlar ile sigorta ve diğer tazminat gelirleri dir.

Bahsi geçen bu vergisel şartlar sağlandığında, sadece Gelir ve Kurumlar vergisi yönünden değil, Katma Değer Vergisi yönünden de bir istisna söz konusu olacaktır.

Dünya bizim onu düşlediğimiz gibiyse ve önce hayaller varsa, daha çok yenilikler ve buluşlar olur,  umarım bizlere de kısmet olur, iyi günlerde görüşmek üzere, sağlıcakla kalın.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.