DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Mençuna Şelalesi

Sesli Dinle

Şelaleye yaklaştıkça patika yolun zemininde ıslaklık artıyor ve sonlara doğru artık çamura dönüyor.

Mençuna Şelalesi
25.02.2021
4.356
A+
A-

Artvin Arhavi’deki Kamilet Vadisi’nin nadide güzelliklerinden bir tanesidir Mençuna Şelalesi. Arhavi merkeze 15 km. mesafedeki şelalenin toplam yüksekliği yaklaşık 90 metredir. Bu yüzden de oldukça heybetli göründüğünü söylemem gerek.

Aracınızı Mençuna Konakları’na ait otoparka bıraktıktan sonra 20-30 dakikalık bir yürüyüşle ulaşıyorsunuz şelaleye. Aracınızı yol üstü bir yere de park edebilirsiniz ama yolun biraz dar olduğunu bilmelisiniz. Aracınızı park ettikten sonra Arhavi Deresi’nin üzerine kurulmuş taş köprüden karşıya geçip patika yoldan yürüyüşe başlıyorsunuz.

Yürüyüşün tamamı tırmanış şeklinde geçiyor ve bu tırmanış, eğer formda da değilseniz biraz zorlayıcı olabiliyor. Yolun yarısına geldiğinizde aklınızda “Acaba bu kadar yorulduğuma değecek mi?” sorusu beliriyor. Size şunu söyleyebilirim; eğer geri dönme gibi bir düşünceniz olursa, sakın dönmeyin çünkü gerçekten buna değecek.

Şelalenin güzelliği tartışmasız tabi ama onun haricinde de, şelaleye giden patika yolda tanık olacağınız manzaralar da muhteşem. Şelaleye yaklaştıkça patika yolun zemininde ıslaklık artıyor ve sonlara doğru artık çamura dönüyor. Bu sebepten ayağınızda uygun bir yürüyüş ayakkabısı olmasına şiddetle tavsiye ediyorum. Zemindeki ıslaklığın yanı sıra birde yüzünüzü, şelaleden rüzgarla kopup gelen damlacıklar ıslatmaya başlıyor. İlerledikçe artık sadece yüzünüz değil kıyafetleriniz de ıslanmaya başlıyor. Tabi şelale görmeye gittiğiniz için aklınızın bir köşesinde ıslanabilme ihtimali de hep olsun. Buna hazır bir vaziyette giderseniz, manzaranın yanında ki ıslaklık can sıkıcı olmayacaktır. Şelaleye ulaştığınızda şelalenin yüksekliği sizi hayrete düşürüyor. Eğer bahar mevsiminde giderseniz, şelaledeki suyun yoğunluğu da görsel şölenlerin oluşturacağı şaşkınlıklarınızın arasına eklenecektir. Yaz sonu ya da kış başı giderseniz şelaleyi bir miktar cansız görme ihtimaliniz yüksek, o yüzden bahar mevsimi en doğru mevsim. Daha az kalabalık olacağını da söyleyebilirim.

Şelalenin çevresinde gezinip farklı açılardan hem manzarayı seyredebilir hem de fotoğraf çekebilirsiniz. Yanınıza mutlaka deniz şortu ve havlu alın çünkü şelalenin düştüğü yerde oluşan havuza girebiliyorsunuz. Su biraz soğuk ama bu tecrübeyi yaşamadan dönmemenizi şiddetle tavsiye ederim. Buradan ayrılmak için sakın acele etmeyin, sonuçta uzun ve yorucu bir yürüyüş sonrası ulaştınız, tadını olabildiğince fazla çıkartın. Hatta yanınızda içecek ve yiyecek getirdiyseniz burada, doğal müzik ile bir şeyler atıştırmak da gerçekten harika olacaktır. Buradan ayrılırken kafanızda bir daha gelme fikri oluşabileceğini düşünüyorum, ben de öyle oldu çünkü. Mençuna Şelalesi her sene düzenli olarak yaptığım Karadeniz turumun vazgeçilmez bir parçası artık, sizin için de öyle olsun isterim.

Patika yoldan geriye dönüp Mençuna Konakları’na vardığınızda burada yemek yiyebilirsiniz. Pratik bir şeyler bulabileceğiniz gibi yöreye has yemekler de bulabilirsiniz.

Bir sonraki durakta görüşmek dileğiyle…

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.