DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Katma Değer Vergisinde Sorumluluk

Fiili ya da kaydi envanter sırasında belgesiz mal bulundurulduğu veya belgesiz hizmet satın alındığının tespiti halinde, bu alışlar nedeniyle ziya uğratılan katma değer vergisi, belgesiz mal bulunduran veya hizmet satın alan mükelleften aranır.

Katma Değer Vergisinde Sorumluluk
09.11.2022
2.244
A+
A-

Bir alışverişte fiş, fatura düzenlemeyen işletmeler için Vergi ziyaı cezası ve Usulsüzlük cezaları uygulanmaktadır, öte yandan Fiş, Fatura alması gerekirken, almayan şahıs ve şirketlere bir ceza var mı?

İlave olarak bu durum KDV yönünden de baş ağrıtır mı?

Vergi Usul Kanunu hükümlerince alışveriş sonrası belge almayan kişi ve kurumlara 500 TL den az olmamak üzere, ilgili tutar ya da tutar farkının %10 u kadar özel usulsüzlük cezası kesilebilir.

Peki, KDV Kanunu yönünden dikkat edilmesi gereken sorumluluk halleri nelerdir?

KDV Kanunu 9. Madde kapsamında ”Mükellefin Türkiye içinde ikametgâhının, işyerinin kanuni merkezi ve iş merkezinin bulunmaması hallerinde ve gerekli görülen diğer hallerde Maliye Bakanlığı, vergi alacağının emniyet altına alınması amacıyla, vergiye tabi işlemlere taraf olanları verginin ödenmesinden sorumlu tutabilir” denmektedir.

Fiili ya da kaydi envanter sırasında belgesiz mal bulundurulduğu veya belgesiz hizmet satın alındığının tespiti halinde, bu alışlar nedeniyle ziya uğratılan katma değer vergisi, belgesiz mal bulunduran veya hizmet satın alan mükelleften aranır.

Belgesiz mal bulundurdukları veya hizmet satın aldıkları tespit edilen mükelleflere, bu mal ve hizmetlere ait alış belgelerinin ibrazı için 10 günlük bir süre verilir. Bu süre içinde alış vesikalarının ibraz edilmemesi halinde, belgesi ibraz edilmeyen mal ve hizmetlerin tespit tarihindeki emsal bedeli üzerinden hesaplanan KDV, ilgili mükellef adına re’sen tarh edilir. Bu tarhiyata vergi ziyaı cezası uygulanır.

Ancak belgesiz alınan mal ve hizmetleri satanlara, bu satışlarla ilgili olarak, vergi inceleme raporuna dayanılarak KDV tarhiyatı yapılmış ise, ziya uğratılan vergi ve buna ilişkin ceza ayrıca alıcıdan aranmaz.

Yabancı firmalarca verilen serbest meslek, telif, patent gibi hizmetlerde, bu hizmetlerden yararlananlar, hizmet veren yabancıya ödeme yaparken vergi kesmek ve bu kesintiyi 2 Nolu KDV Beyannamesi ile vergi dairesine  ödemek zorundadırlar.

Hizmetin Türkiyede vergilendirilmesi için;  hizmetin Türkiye’de yapılması ve ya hizmetten Türkiye’de faydalanılması gerekmektedir. Aksi durumdaki hizmet ifaları ile Türkiye’de yapılmayan teslimler verginin konusuna girmeyecektir.

Sorumluluk  sadece vergisel alanda değil her alanda bizimle olsun, sevgi, saygı ve sorumluluk şeklinde olsun, sağlıcakla kalın…

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.