DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Karavan Dönüşümü: Karavan İzolasyonu

Sesli Dinle

Araç panelvan bir araç, içi boş. Öncelikle aracın iç temizliğini yapıp sonrasında da aracın iç kısmındaki ufak tefek paslanmış yerleri antipas ile boyadık.

Karavan Dönüşümü: Karavan İzolasyonu
27.05.2021
4.136
A+
A-

Karavan dönüşümü için 15.6 metreküplük oldukça geniş bir araç seçtik. Araç panelvan bir araç, içi boş. Öncelikle aracın iç temizliğini yapıp sonrasında da aracın iç kısmındaki ufak tefek paslanmış yerleri antipas ile boyadık. Aracın iç ahşap montajına başlamadan önce izolasyonun yapılması gerekiyor. Aracın iç izolasyonu olmaz ise yazın içerisi çok sıcak, kışın da çok soğuk olur, aracın içerisinde durulmaz. Bu sebepten izolasyon çok önemli.

İzolasyon için karavanda tercih edilen farklı izolasyon malzemeleri var; taş yünü, cam yünü, elastomerik kauçuk, xps vs. Biz taban izolasyonu için xps yani yoğun strafor kullandık.

Yan ve tavan izolasyonu için de elastomerik kauçuk kullandık. Neme dayanıklı, sağlıklı, yaz – kış izolasyon sağlayan uzun ömürlü ve kaliteli bir malzeme elastomerik kauçuk. Biz kalınlık olarak 19 mm tercih ettik. Daha kalın veya daha ince seçenekler de mevcut. Ancak kalınlık değişince kapladığı metrekare de değişiyor.

Elastomerik kauçukun kendinden yapışkanlı ve yapışkansız olmak üzere iki tipi var. Piyasada yapışkansız olan daha kolay bulunuyor, bu sebepten biz yapışkansız olanı tercih ettik. Kauçuğu aracın yüzeyine bali ile yapıştırabilirsiniz. Farklı akışkan yapıştırıcılar da kullanabilirsiniz. Size tavsiyem kullanacağınız yapışkanın sağlığa zararlı olmamasına dikkat edin ya da çok ağır kokmamasına.

Taş yünü ve cam yünü de tercih ediliyor ama bunları kullanırsanız ayrıca bu malzemelerin nemden zarar görmemesi için bir de nem bariyeri kullanmanız gerekiyor. Eğer elastomerik kauçuk kullanırsanız, neme dayanıklı olduğu için ayrıca nem bariyeri kullanmaya gerek yok. Ayrıca uygulaması daha kolay, ölçüsüne göre kolaylıkla kesik yerine yapıştırıyorsunuz.

Tabana xps döşerken ayrıca çıtalar da döşedik. Eğer çıta koymazsak zeminin sağlamlığını sağlayamayız. Zeminin sağlam olması için çıta da döşemek gerekiyor. Biz xps leri çıtaların arasına yerleştirdik. Böylelikle hem zemini sağlamlaştırdık hem de izolasyonunu yaptık.

Bir sonraki yazıda görüşmek dileğiyle…

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.