DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Diyet Listelerinin Bir Numarası Yeşil Çay

Sesli Dinle

Değerli okurlar bu hafta da sizlere, en sağlıklı içeceklerden olan, diyet listelerinin bir numarası, doğanın yeşil mucizesi, yeşil çay ve faydalarından bahsettim. 

Diyet Listelerinin Bir Numarası Yeşil Çay
28.12.2021
7.018
A+
A-

Merhaba değerli okurlar. Bu haftaki yazımda sizlere, en sağlıklı içeceklerden olan, bilimsel araştırmalarda sağlık üzerindeki sayısız olumlu etkileri ile bilinen, doğanın mucizesi yeşil çay ve faydalarından bahsedeceğim.

Yeşil çay, anavatanı Çin, Hindistan’ın kuzeyi doğusunda, dünyanın birçok ülkelerinde ve ülkemizde yetiştirilmektedir. Yeşil çayın siyah çay ile farklı olduğu düşünülür. Fakat yeşil çay siyah çay ile aynı şekilde hasat edilir. Hasat sonrasında uygulanan işlemler farklı olması sebebiyle, yeşil çay yeşil rengi alır.

Yeşil çay nerelerde yetiştirilir sorusunda ilk akla gelen Türkiye olmalıdır. Ülkemiz çay yetiştiriciliğinde 100 yılı aşkın bir geçmişi vardır. Doğu Karadeniz Bölgesi, Rize, Artvin gibi bölgelerde yoğun olarak yetiştirilen çay, ülkemizin en önemli ihracat ürünlerindendir. Bu bölgelerde yetiştirilen çaylar Ülkemizin ihtiyacını karşılar. Yeşil çay yetiştirilirken hasattan sonra hızlı bir şekilde güneşte kurutma işlemi yapılmaktadır. Bu işlem yapılırken oksijen ile teması engellenerek yapraklarının yeşil rengini korunması sağlanır. Daha sonra ise kavurma ve buharda pişirme gibi işlemler uygulanır. Yeşil çayın insan sağlığına ne gibi faydaları vardır bahsedelim.

Oksitlenmemiş yapraklardan yapıldığı için antioksidan ve polifenoller içerir. Siyah çaya göre daha sağlıklı olmasının sebebi ise işleme yöntemi ile ilgilidir. İçerdiği vitamin ve mineraller vücudumuz ve zihnimiz için önemli olan antioksidanlar ve besinlerle doludur. Antienflamatuar ve antikanser özelliği olan polifenoller bakımından zengindir. İçeriğinde bulunan kateşinler, hücre hasarını önlemeye yardımcı doğal antioksidanlardır. Kateşinler, vücutta yaşlanmayı ve birçok hastalığa sebep olan radikallerin oluşumunu azaltır. Aynı zamanda yeşil çay, linoleik asit, kafein, birçok aminoasit, enzim, kalsiyum, demir, çinko, magnezyum gibi birden fazla koruyucu bileşikler içermektedir.

Yeşil çay, kansere karşı koruyucu özelliği ile içerdiği güçlü antioksidanlarla, bağırsak, yemek borusu, yumurtalık, meme, mesane, akciğer, prostat, mide ve cilt kanseri gibi birçok kanser türlerinin gelişme olasılığını durdurduğu gözlemlenmiştir. Yeşil çay, kötü kolesterolü düşürür, kandaki antioksidan kapasitesini arttırarak LDL kolesterolü dengede tutmaya yardımcı olur.

Düzenli yeşil çay içenlerin, kardiyovasküler hastalığı riskinin daha az görüldüğü gözlemlenmiştir. Yeşil çaydaki kateşinlerin, antiobezite ve antidiyabetik etkileriyle, özellikle karın bölgesindeki yağların azalmasına yardımcı olduğu bilinmektedir. İçeriğindeki bileşikler, yağ hücrelerinin yağları parçalamaya yarayan hormon seviyesini arttırarak, vücutta daha fazla yağ yakılmasını sağlar. Özellikle karın bölgesinde bulunan, zararlı yağ olarak bilinen visseral yağların yakılmasında etkilidir.

Vücutta yağ yakılmasını sağlarken metabolizmayı hızlandıran bir besin olarak bilinir. Bu özellikleri ile Yeşil çay, diyet listelerinin en başında yer almaktadır. Dikkat edilmesi gereken, toz olarak yaprağın tamamı tüketildiğinde fazla miktarda kirletici madde içerebilir. Toprak yoluyla geçen böcek ilaçları, ağır metaller ve florür gibi insan sağlığına zararlı maddelerde vücuda alınabilir. Bu nedenle yeşil çayı, çay olarak tüketmek yerine, kapsül içerikli ürünlerle alınmasıda tavsiye edilir. Yeşil çayın yapraklarının buharlama sistemi ile içeriğindeki bileşenler alındığında, çok daha fazla antioksidan ve kafein barındırdığı da bilinmektedir.

İnsülin duyarlılığını arttırır ve kan şekeri seviyelerinde azalmaya yardımcı olduğu bilinmektedir. Kırışıklık ve yaşlanma belirtilerini azaltır, cildi güneşin zararlı etkilerinden korumaya yardımcı olur. Egzama Sedef gibi cilt rahatsızlıklarında iyileştirici etkileri bilinmektedir.

Yeşil çay, beyin fonksiyonları üzerinde önemli faydaları vardır. İçeriğinde kan-beyin bariyerini geçebilen, flavonoidlerden epikateşin vardır ve beynimizdeki kan damar büyümelerini artırır, hafıza yeteneğini geliştirir ve beyin hücrelerini olumsuz etkilerden korumaktadır. Bu etkisiyle de alzheimer ve parkinson hastalığı riskini azalttığı gözlemlenmiştir.

Yeşil çay, ağızdaki zararlı bakterileri öldürür ve kötü nefes kokusunu gidermede etkilidir. Ayrıca içeriğindeki kateşinlerin boğaz enfeksiyonlarına, diş çürüklerine ve diş hastalıklarına neden olan bakteri ve virüslerin çoğalmasını engellediği bilinmektedir. Japonya’da 900 kişi üzerinde yapılan bir deneyde yeşil çayın, içeriğindeki kateşinlerin ağızdaki bakterileri öldürerek, ağız sağlığını iyileştirdiği ve kötü nefes kokusunu önlediği gözlemlenmiştir. Kalp ve damar sağlığı açısından da oldukça faydalıdır. Sindirimi kolaylaştırır ve mide rahatsızlıklarına iyi gelir. Uyku problemlerine karşı iyi geldiği bilinmektedir.

Her bitkinin insan sağlığına faydalı bileşenleri olduğu kadar, zararlı bileşenleri de vardır. Bu nedenle güvenilir tesislerde ayrıştırılarak, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına uygun üretilmiş ve onay alınmış şekilde kullanılmasını tavsiye ederim.

Değerli okurlar bu hafta da sizlere, en sağlıklı içeceklerden olan, diyet listelerinin bir numarası, doğanın yeşil mucizesi, yeşil çay ve faydalarından bahsettim.  Haftaya doğanın farklı bir mucizesi ile buluşmak dileğiyle, sağlıkla kalın hoşça kalın.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.