DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Uzmanlara göre karbon yakalama teknolojileri iklim hedeflerine ulaşmada kilit öneme sahip

Uzmanlara göre karbon yakalama teknolojileri iklim hedeflerine ulaşmada kilit öneme sahip
19.01.2023
588
A+
A-

ANKARA (AA) – Avrupa ve ABD’den bir grup uzman tarafından yayımlanan “Karbondioksit Giderme Durumu” başlıklı raporda, atmosfere bir yılda salınan yaklaşık 37 milyar ton karbondioksidin sadece 2 milyar metrik tonunun yakalandığı ve küresel iklim hedeflerine ulaşmada bu boşluğun hızla kapatılması gerektiği vurgulandı.

Ayrıca, karbon gidermede kullanılan yeni yöntemlerin, yakalanan 2 milyar metrik ton karbondioksidin sadece binde birini oluşturduğunu ve bu teknolojilere daha fazla yatırım yapılması gerektiği belirtildi.

Çalışmanın yazarlarından, Berlin merkezli Mercator Küresel Ortak Varlıklar ve İklim Değişikliği Araştırma Enstitüsünden Jan Minx, karbon gidermede “önemli ölçüde” geride kalındığını ifade etti.

Minx, Paris Anlaşması’nda belirlenen iklim hedeflerine ulaşmada “sağlam” bir stratejinin, karbon yakalama yöntemlerinin yaygınlaştırılması ve hızla geliştirilmesiyle mümkün olabileceğini kaydetti.

Araştırmaya katkı sağlayan Alman Uluslararası İşler ve Güvenlik İşleri Enstitüsünden Oliver Geden, ağaçlandırma gibi doğal karbon giderme araçlarının yapay yöntemlere kıyasla daha düşük maliyetli ancak sınırlı olduğunu söyledi.

Uluslararası toplumun küresel sıcaklık artışının 1,5 santigrat derecede tutulması hedefinin gerçekleştirilebilmesi için yeni karbon giderme yöntemlerinin 2030’a kadar 30 kat artırılması gerektiği vurgulandı.

Muhabir: Şeyma Uzundere

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.