DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Prebiyotik Nedir?

Sesli Dinle

Yani hayatın mucizeleri, yine kendi içindedir…

Prebiyotik Nedir?
28.12.2020
8.004
A+
A-

Prebiyotik, probiyotiklerden farklı yapılardır.

Prebiyotikler; sindirilmeyen, bağırsakta iyi ve yararlı bakterilerin sayılarının artırılmasını sağlayan yiyecek ve içerikleridir. Soğan, sarımsak, pırasa, enginar, yulaf ve muz gibi çok çeşitli bitkisel yiyeceklerde bulunurlar.

Bunlar karbonhidrattır ve sindirim sistemi tarafından parçalanmaz. Kalın bağırsağa kadar parçalanmadan iner ve oradan faydalı bakterilere yiyecek olarak destek olurlar. Yani “probiyotiklerin besin kaynağıdır.” diyebiliriz.

Probiyotik Nedir?

Probiyotik ise bağırsakta yaşayan mikroorganizmalardır. Öncelikle şunu belirtmek istiyorum; bağırsaklar bizim ikinci beynimizdir. Bağırsak floranız ne kadar sağlıklıysa, vücudunuz da o derece sağlıklıdır.

İnsan vücudu ilk probiyotiği normal doğum esnasında alır ve bağırsaklarda hızlı bir şekilde bölünerek yerleşirler. Yaşadıkları vücuda fazlasıyla faydalı bakterilerdir. Özellikle kalın bağırsakta yüksek derecede bulunan probiyotiklerin, sağlıklı bir insanın bağırsağında insan vücudundaki hücrelerden 10 kat daha fazla olduğu söylenir.

Probiyotiklerin görevi bağırsaklardaki zararlı bakterileri azaltarak bağışıklık sistemini güçlendirmektir. Eğer sağlığınız iyi ve sağlıklı da besleniyorsanız probiyotik kullanmanıza gerek yoktur. Unutmayın ki bağırsak floranızda sizin yediğiniz yiyecekleri yer. Baklagiller, sebze ve meyve türü sağlıklı besleniyorsanız, bağırsak floranızı dengeliyorsunuz demektir.

Bağışıklık sisteminizin zayıflayıp, hastalığa neden olacak bakterilerin çoğalıp, faydalı bakterilerin azalmasına sebep olan durumlar ve probiyotik kullanmamıza gerek olacak durumlar ise  şunlardır:

  • Hayvansal protein ve yağlardan fazlasıyla beslenmek,
  • Lifli besinlerden yetersiz olarak beslenmek,
  • Antibiyotik kullanımı ve antibiyotik kullanımından sonraki ishal durumu,
  • İlerlemiş yaş ve stresli hayat şekilleri,
  • Kötü ve eksik beslenme sindirim problemleri,
  • Bağışıklığın düşmesi.

Probiyotik iki bakteri türü süt ürünlerinden elde edilen laktobasil ve bifidobakteriyumdur. Oral yolla alınan probiyotiğin, hem cilt hem vücut üzerinde sayısız faydaları vardır.

Akneye sebep olan zararlı bakterilerin azalmasını sağlar. Cildin doğal olması gereken bakteri sayısını çoğaltarak akne düzenlenmesine yardımcı olur. Günlük hayatımızda hava kirliliği, güneş gibi birçok şeyin neden olduğu ciltteki kırışıklıklara ve kolejen seviyesinin düşmesi sonucunda ciltte oluşan hasarı düzenlemede yardımcıdır. Probiyotik nemlenmeyi arttırmaya, ciltteki hücre fonksiyonlarını canlandırmaya olgun ciltlerde cildi yumuşatarak canlanmasına yardımcı olur. Egzama, sedef türü cilt rahatsızlıklarının tedavisinde probiyotikler, iyi bakterilerin oksijen alımına yardımcı olarak cildin daha rahat nefes almasını cildin sağlıklı olmasını sağlamaktadır. Uzmanlar grip tedavisinde de probiyotik kullananların ve vitamin alan kişilerin çok daha az hastalandıklarını ve çabuk iyileştikleri görmüştür.

Yani hayatın mucizeleri, yine kendi içindedir. Bu haftalık da sizlere sağlıklı günler dilerim.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.