DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Örtülü Sermaye ve Örtülü Kazanç Dağıtımı

Sesli Dinle

Vergi idaresi mükellefinden açıklık ve şeffaflık bekleyip bu konuda onu adeta zorlarken, vergiyle birlikte canı da gitmekte olan mükellef;…

06.04.2022
5.586
A+
A-

Kazanç üzerinden paylaşım yapmak ve özellikle gelir ortağı devlet ile üleşmek zor gelmiştir nedense, Vergilendirilmiş kazanç kutsaldır motivasyonu işlevsiz kalırken, mal canın yongasıdır sözü ise genel ruh halini daha iyi yansıtmaktadır.

Mutluluğun parayla ölçüldüğü günümüzde Şirket gelirleri %23 Oranıyla vergilendirilirken, vergi sonrası kalan kar dağıtımda %10 stopaj ile gelir vergisine tabidir ve ortak başına yıllık 140 000TL’yi geçen dağıtımlarda ortaklar ayrıca beyan verip ilave vergi ödeme durumundalar.

Vergiden kaçmak isteyen kimi şirketler; Ortaklarından borç alıp onlara göstermelik faiz ödemesi ile bu faizi gider yazarken, transfer fiyatlandırması şeklinde, zarardaki şirketten kardaki ilişkili şirkete emsallerinden daha pahalı mal ve hizmet satarak karı ve ödenecek vergiyi düşürmektedir. Zarardaki şirket o yıldaki ve önceki 5 Yıldaki zararı diğer şirketin vergisinden düşmektedir. İşlem genelde bu şekilde yürürken devlet elinden geldiğince bu işin hesabını sormaya çalışmaktadır.

Hak edene, hak ettiğini, hak ettiği kadar vermenin adalet olduğu söylenir.   Devlete verme ya da vermeme ise kaçınma ve kaçırma hususunun belirdiği derya deniz bir konu. Kurumlar Vergisi Beyannamelerini nisan ayında vermeye hazırlanırken vergiden kaçınmak maharet kabul ediliyor ve suç sayılmıyor, Vergi İdaresi ise kaçan ve kaçıranların, vergide adaletinin peşinde.

Kurumlar Vergisinde Vergi Güvenlik müessesesi olan ‘’Örtülü Sermaye ve Transfer fiyatlaması yoluyla Örtülü kazanç dağıtımı bilgisi’’ Beyanname ekinde Vergi idaresine verilmesi gerekirken, ilişkili kişi kavramı burada öne çıkmaktadır, kimdir ilişkili kişi? Hangi ticareti ve borç ilişkisini transfer fiyatlaması ve örtülü kazanç dağıtımı formu ile idareye bildirmeliyiz?  Devlet burada neyi görmek istemektedir? Bu ticaretin bilgisini Kurumlar Vergisi Beyannamesi ekinde verilmezse ne olur? Peki, ilişkili kişi ile yapılan ticarette emsallere aykırılık nedir, emsal bedel tespiti nasıl yapılmaktadır.

Kurumlar Vergisi Kanunu 13’üncü maddeye göre “İlişkili kişi” Kurumların kendi ortakları, kurumların veya ortaklarının ilgili bulunduğu gerçek kişi veya kurum ile idaresi, denetimi veya sermayesi bakımından doğrudan veya dolaylı olarak bağlı bulunduğu ya da nüfusu altında bulundurduğu gerçek kişi veya kurumları ifade eder. Ortakların eşleri, ortakların veya eşlerinin üstsoy ve altsoyu ile üçüncü derece dahil yansoy hısımları ve kayın hısımları da ilişkili kişi sayılıyor.

İlişkinin doğrudan veya dolaylı olarak ortaklık kanalıyla oluştuğu durumların örtülü kazanç dağıtımı kapsamında sayılması için en az yüzde 10 oranında ortaklık, oy veya kâr payı hakkının olması şartı aranıyor ve İlişkili kişi kavramı Vergi idaresince çok geniş şekilde yorumlanmakta ve ele alınmaktadır.

Emsal Bedel tespitinde Geçerli olacak fiyat ve bedellere ulaşmak için kanunda şu Yöntemler belirlenmiştir:

1-) Karşılaştırılabilir Fiyat Yöntemi

2-)Maliyet Artı Yöntemi

3-) Yeniden Satış Fiyatı Yöntemi

4-) İşleme Dayalı Net Kar Marjı Yöntemi

5-) Kar Bölüşüm Yöntemi Kullanılmaktadır.

Bahsi geçen formu tam olarak doldurmayana 170TL, 2. Derece usulsüzlük cezası, hiç doldurmayana ise 3400TL özel usulsüzlük cezası kesilebilecektir. Bu cezaların yanında, İşlemlerin beyan edilmediğinin ya da eksik beyan edildiğinin tespiti halinde incelenme riski vardır.

Vergi idaresi mükellefinden açıklık ve şeffaflık bekleyip bu konuda onu adeta zorlarken, vergiyle birlikte canı da gitmekte olan mükellef; Kendi beyanı esas alınıyor olmakla beraber ilişkili kişi ve şirketlerle olan ticaretinde yukarıda bahsi geçen yöntemleri kullanmıyor ise ilave vergi tarihi ile karşı karşıya kalabilecek, maddi özgürlüğünden olabilecektir.

Özgürlük için vazgeçebilme kabiliyeti deniyor, kim neyden ve nelerden vazgeçeceğine kendi karar versin, maldan mı geçsin, candan mı, yardan mı geçsin, serden mi… Hoşça kalın.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.