DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Rapor Ücreti Nasıl Hesaplanır?

Sesli Dinle

Sağlığı olanın umudu, umudu olanın her şeyi var demektir, sağlık , umut ve varlık dolu günlerde görüşmek üzere…

22.06.2022
3.702
A+
A-

Hastalık, Analık ve İş kazası gibi durumlarda çalışamayacak durumdaki işçiye Raporlu olduğu süre boyunca SGK Tarafından yapılan yardıma Geçici iş göremezlik ödeneği ya da rapor ücreti denir.

Kuruma bildirilen işçiler için,  Prime esas kazanç üzerinden ayakta tedavilerde, günlük Brüt ücretin 3 te 2 si (Asgari ücret üzerinden 111,20 TL) yatarak tedavilerde ise Günlük Brüt ücretin yarısı ödenmektedir(Asgari ücret üzerinden 83,40TL)  SGK’ dan alınan raporun en az 3 günlük olması gerekir, zira ilk 2 gün için rapor parası ödenmez.

Peki, hangi maaş tutarı üzerinden iş göremezlik ödeneği hesaplanır? Raporun başladığı tarihten önceki 12 aylık maaşların ortalama tutarı üzerinden ödenek hesaplanır.

Rapor ücreti alınabilmesi için; SGK tarafından yetki verilen hekim ve kurullar tarafından verilen raporun başladığı tarihten önceki bir yıl içinde en az 90 gün kısa vadeli sigorta kolları primi yatırılma şartı vardır.

Rapor Parası ödenmesi için, işçi tarafından işverene ibraz edilecek raporun bitim tarihinden itibaren 5 gün içinde işverence sistemden onaylanması gerekiyor aksi takdirde işçiye rapor parası ödenmeyecektir, uygulamada ise bir tebligat yapılmadığı mantığıyla Beyanname verme tarihine kadar bu raporlar sistemden onaylanmaktadır. Uzun süreli raporlarda rapor 10’ar günlük şekilde onaylanırsa işçiye parça parça rapor parası alma yolu açılacaktır. Sadece 1 ya da 2 günlük rapor varsa İş kazası, meslek hastalığı ve analık harici hastalıklarda SGK ya herhangi bir bildirim yapılmayacaktır.

SGK Tarafından kabul edilen rapor için SGK, PTT ye ödeme talimatı verir ve Rapor ücreti 15 gün içinde PTT tarafından raporlu işçiye ödenir. E Devlet üzerinden banka tanımlaması yapılır ise Rapor ücreti doğrudan kişinin banka hesabına yatırılır.

Rapor ücretinden kırpılan 2 Günlük ücretin ise işverence ödenmesi gerektiği borçlar kanunu 409.Maddesinde şöyle ifade edilmiştir: “Uzun süreli bir hizmet ilişkisinde işçi, Hastalık, Askerlik veya kanundan doğan çalışma ve benzeri sebeplerle kusuru olmaksızın, iş gördüğü süreye oranla kısa bir süre için iş görme edimini ifa edemezse işveren, başka bir yolla karşılanmadığı takdirde, o süre için işçiye hakkaniyete uygun bir ücret ödemekle yükümlüdür.”

Sağlığı olanın umudu, umudu olanın her şeyi var demektir, sağlık , umut ve varlık dolu günlerde görüşmek üzere…

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.