DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Mart Yükümlülükleri

Sesli Dinle

Hüküm verme noktasını bırakıp, Etki alanımıza geri dönersek mart ayında Yapılması gereken vergisel yükümlülüklerimizi hatırlarız. Kanunları bilmemek ise mazeret kabul edilmiyor.

09.03.2022
4.992
A+
A-

Bilinen, bilinmeyen her şeye bir hüküm verme dürtümüz ile Marttaki vergisel yükümlülükler

Savaşların, üzüntülerin ve ekonomik Belirsizliklerin gölgesinde Bilinen, Bilinmeyen her şeye bir yorum yapmasını ve konu hakkında karar vermesini seviyoruz. Halbuki bilinmesi gereken yükümlülüklerimizi ise sonradan öğreniyor, başımıza sıkıntı gelince anlıyoruz.

Bir yaşlı adamın dillere destan bir atı varmış, Kral bu at için ihtiyara bir servet teklif etmiş ama adam atını satmamış.  Bir sabah kalkmışlar ki, at yok. Köylü ihtiyarın başına toplanmış: Krala satsaydın, ömrünün sonuna kadar beyler gibi yaşardın. Şimdi ne paran var ne de atın” demişler.

İhtiyar: “Karar vermek için acele etmeyin. Sadece at kayıp” deyin, demiş.

Birkaç gün sonra at ansızın dönmüş. Dönerken de vadideki 12 vahşi atı peşine takıp getirmiş. Bunu gören köylüler toplanıp ihtiyara gidip özür dilemişler. “Sen haklı çıktın. Demişler.

“Sadece atın geri döndüğünü söyleyin. Bilinen gerçek sadece bu” demiş ihtiyar.

O hafta atları terbiye etmeye çalışan ihtiyarın tek oğlu attan düşmüş ve ayağını kırmış. Evin geçimini sağlayan oğul şimdi yatakta kalacakmış. Köylüler gelmişler ihtiyara. “Bir kez daha haklı çıktın” demişler.  İhtiyar “Siz erken karar verme hastalığına tutulmuşsunuz” diye cevap vermiş.

“Oğlum bacağını kırdı. Gerçek sadece bu.”

Birkaç hafta sonra düşmanlar hanedanlığa çok büyük bir ordu ile saldırmış. Kral son bir ümitle eli silah tutan bütün gençleri askere gönderme emrini vermiş. Köye gelen görevliler, ihtiyarın kırık bacaklı oğlu dışında bütün gençleri askere almışlar. Köyü matem sarmış. Çünkü savaşın kazanılmasına imkân yokmuş

Köylüler, gene ihtiyara gelmişler. “Oğlunun bacağı kırık ama hiç değilse yanında. Oysa bizimkiler, belki asla köye dönemeyecekler.

“Bilinen bir tek gerçek var.” demiş ihtiyar “Benim oğlum yanımda, sizinkiler askerde. Ama bunların hangisinin talih, hangisinin şanssızlık olduğunu sadece Allah biliyor.”

Hüküm verme noktasını bırakıp, Etki alanımıza geri dönersek mart ayında Yapılması gereken vergisel yükümlülüklerimizi hatırlarız. Kanunları bilmemek ise mazeret kabul edilmiyor.

Gelir elde eden kişi ve kurumlar vergi vermekle yükümlüdür, Maaşlarından Gelir Vergisi kesintisi olanlar 1.İşverenden aldıkları maaş tutarı yıl içinde 650 000TL yi geçmedikçe beyanname vermek zorunda değiller. Birinci maaş tutarı ne olursa olsun ikinci işverenden 53 000TL Üzeri gelir elde edenler beyanname verirler.

Mesken Kira geliri elde edenlerden 7000TL yıllık gelir baremini aşanlar Beyanname vermek zorundalar, 7000TL istisna üzeri kazançları vergilendirilir. İşyeri kira geliri elde edenlerde beyanname verme sınırı ise 53 000TL’dir

Bir malı alıp, bunu karla satanlardan 19000TL istisna üzeri kazançları olanlar bunu beyan edip ödemek zorundalar. 5 Yıldan fazla süre elde tutulduktan sonra satılan gayrimenkul ise istisna kapsamındadır.

Döviz kazandırıcı ücret geliri elde edip maaşını doğrudan yurtdışı firma gelirlerinden alanlarda gelir vergisi istisnası mevcut.  Yurtiçi maaşlarından Gelir Vergisi Kesintisi olmayanlar Beyana tabiler. Seneye 2022 Ücret Kazançlarını beyan edeceklerde asgari ücrete kadarki tutar istisna olacak ama bu sene değil.

Gelir vergisi artan oranlı olarak hesaplanıyor, mart sonuna kadar Beyan verilip iki taksitte ödeme yapmak mümkündür.

Gelir Vergisi Kanunu gereğince 7 Kazanç türünden vergi alınıyor: Ticari kazanç, Zirai Kazanç, Serbest Meslek Kazancı, Menkul Sermaye iradı, Gayrimenkul Sermaye İradı, Ücretler ve Diğer Kazanç ve İratlar.

Kendi üzerimizden ve kendi yüreğimizden etkili kararlar verip bunun keyfini sürdüğümüz barış dolu günlerde görüşmek üzere, sağlıcakla…

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.